Pentagonul trimite Ucrainei un miliard de dolari în ajutor militar

23 Apr 2024
Pentagonul trimite Ucrainei un miliard de dolari în ajutor militar

Pentagonul este pe punctul de a elibera Ucrainei un prim pachet de ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari, au declarat oficiali americani citați de Associated Press , CNN și Reuters , scrie Le Monde

Senatul SUA a preluat planul de ajutor pentru Ucraina, adoptat sâmbătă în Camera Reprezentanților. Textul ar putea fi adoptat înainte de sfârșitul săptămânii și trimis președintelui Biden pentru promulgare.

Acest prim pachet ar trebui să includă rachete de apărare aeriană, obuze de 155 mm, vehicule blindate și rachete de tip Bradley (ATACMS) pentru a atinge ținte aflate în spatele liniilor rusești. În toamna trecută, Statele Unite au trimis pentru prima dată Ucrainei versiunea cu rază intermediară a sistemului de rachete, care poate ajunge la aproximativ 160 de kilometri, în timp ce această versiune cu rază mai lungă poate ajunge până la 300 de kilometri.

Textul discutat de Congres necesită transferul ATACMS pe rază lungă „cât mai curând posibil”, cu excepția cazului în care președintele stabilește că acest lucru ar fi în detrimentul intereselor securității naționale ale Statelor Unite.

Aceste rachete, ca și restul ajutorului militar, vor fi luate din stocurile americane printr-un mecanism numit Presidential Drawdown Authority (PDA).

Alte stiri din Externe

Ultima oră