Pedeapsă capitală ratată: Nu au reușit să găsească o venă pentru perfuzia cu substanțe letale!

16 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Pedeapsă capitală ratată:  Nu au reușit să găsească o venă pentru  perfuzia cu substanțe letale!

Alva Campbell a fost condamnat la pedeapsa capitală în 1997 și ar fi trebuit executat, marți, în statul Ohio. Dar tentativele repetate de administrare intravenoasă a substanțelor letale au eșuat, relansând dezbaterea privitoare la pedeapsa cu moartea în Statele Unite, scrie Le Figaro.
Articolul publicat în Le Figaro prezintă povestea cutremurătoare a lui Alva Campbell.

Suspus de părinții lui alcoolici la numeroase abuzuri fizice și sexuale în copilărie, Alva Campbell și-a recunoscut prima omucidere în anii 1970. Pedeapsa: 20 de ani de închisoare. În timp ce era în libertate condiționată, el este din nou arestat în 1997 pentru furt în circumstanțe agravante. Alva Campbell reușește să fugă chiar în timpul procesului, folosindu-se de arma unui agent al șerifului. Apoi, infractorul ia ostatec un adolescent pe care-l ucide. De această dată, Alva Campbell este condamnat la moarte. 

Prizonierul, grav bolnav de 69 de ani, ar fi trebuit să fie executat miercuri, dar statul american Ohio a suspendat această tentativă. Agenții penitenciarelor nu au reușit să-i găsească prizonierului o venă care să suporte perfuzia cu substanțe letale. Timp de aproape două ore, agenții au încercat să monteze pe braț sau picior un cateter, astfel încât să administreze injecția letală, potrivit ziariștilor locali, martori la teribila scenă. În final, ei au renunțat. 
Tentativele s-au soldat cu un eșec. Va fi fixată o nouă dată a execuției, confirmă JoEllen Smith, purtătorul de cuvânt al penitenciarelor statului Ohio.    
Avocații
Alva Campbell era într-o stare de sănătate într-atât de gravă încât a fost necesară o pernă specială care să-i permită să respire... în timpul administrării injecției letale. Avocații lui au cerut în zadar ca execuția să fie suspendată, invocând starea de sănătate gravă a condamnatului. Clientul lor, au pledat avocații, suferă de o gravă insuficiență pulmonară, are nevoie de patru tratamente de asistență respiratorie zilnic, are pungă colostomie, nu se poate deplasa și poate avea cancer pulmonar. 

Autoritățile
Dar autoritățile statului nu s-au lăsat impresionate. Starea de sănătate și evoluția medicală a M. Campbell sunt evaluate cu scopul de a lua măsurile de protecție necesare, adaptate pentru executare, a explicat, marți, pentru AFP, JoEllen Smith. 

Act barbar
Executarea eșuată a generat o ripostă dură din partea militanților contra pedepsei cu moartea, care susțin că este un act barbat, solicitând guvernatorului statului Ohio, John Kasich, să intervină. Uniunea americană pentru libertăți civile (ACLU) Ohio a denunțat într-un comunicat cele aproape două ore de tortură la care a fost supus deținutul, transportat într-un scaun cu rotile în sala de execuție. 
Aceasta este a cincea execuție ratată în Ohio în ultimii ani. 
Aceasta nu mai este justiție, este inumană,  a comentat organizația de apărare a drepturilor și libertăților. Acest gen de tortură, sponsorizată de stat, nu este acceptabilă și statul Ohio trebuie să adopte imediat un moratoriu privind execuțiile, mai cere aceeași organizație.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră