Parlamentul catalan a votat pentru începerea procesului de secesiune. Madridul anunță că atacă decizia în justiție

09 Noi 2015
Parlamentul catalan a votat pentru începerea procesului de secesiune. Madridul anunță că atacă decizia în justiție

Parlamentul regionala al Cataloniei a adoptat astazi o rezolutie care prevede o “foaie de parcurs” prin care regiunea spaniola intentioneaza sa-si declare independenta fata de Spania in termen de 18 luni.

Aceasta declaratie de secesiune a fost posibila prin faptul ca in septembrie paridele pro-independenta au obtinut o majoritate care le-a permis initierea unui asemenea demers.

Guvenul spaniol a anuntat ca va ataca in justitie aceasta decizie  invocand Constitutia care interzice desprinderea niciunei regiuni.

Intr-o asemenea ipoteza, Guvernul poate apela chiar si la forta, varianta in care observatorii politici evoca si posibilitatea unui razboi civil-posibilitate  pe care toate partile implicate vor sa o evite.

Catalonia este o regiune din nord-estul  Spaniei avand o suprafata de 31.950 de kilometri patrati si circa 7,5 milioane de locuitori.Catalonia are statul de regiune autonoma, limba dominanta este catalana iar capitala se aqfla la Barcelona.

Nu are un sistem fiscal independent dar are propria forta de politie si propriul imn.

Separatistii catalani sustin ca aceasta regiune are o istorie si o cultura total separate de cele spaniole, reprezinta un cu totul alt popor iar aceasta integrare in Regatul Spaniei  nu este benefica  social, economic si cultural pentru Catalonia.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră