Mai tare decat WikiLeaks. Panama Papers: șefi de state, sportivi, miliardari, prinși în plasa offshore

03 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Mai tare decat WikiLeaks. Panama Papers: șefi de state, sportivi, miliardari, prinși în plasa offshore

Panama Papers în trei puncte
Le Monde și 106 alte redacții din 76 de țări, coordonate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), au avut acces la o cantitate impresionantă de informații, care fac lumină în lumea opacă a finanțelor offshore și a paradisurilor fiscale.

11,5 milioane de fișiere ce provin din arhivele cabinetului panamez Mossack Fonseca, specialist în găzduirea unor societăți offshore, între 1977 și 2015. Este vorba despre cea mai mare scurgere de informații folosite vreodată de media.

Panama Papers arată că printre mii de anonimi, numeroși șefi de state, miliardari, nume cunoscute din lumea sportului, celebrități sau personalități cu sancțiuni internaționale au recurs la afaceri offshore pentru a-și disimula activele.
Este scurgerea cea mai masivă de informații din istoria jurnalismului. Este, de asemenea, cea mai spectaculoasă penetrare reușită vreodată în lumea obscură a finanței offshore.

Le Monde, asociat Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICJI) de la Washington și cotidianul german Suddeutsche Zeintung, destinatarul acestei sucurgeri, a avut acces la 11,5 milioane de documente, care arată averile ascunse în paradisuri fiscale opace ale unor lideri politici mondiali, rețele criminale, staruri de fotbal sau miliardari. Printre aceștia figurează apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin sau ministrul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, dar și numeroase alte nume de șefi de state sau personalități politice.

Le Monde mai scrie că, în aceste documente, se mai găsesc de asemenea, fotbalistul argentinian Lionel Messi și președintele suspendat al UEFA, Michel Platini, printre numeroase personalități ale căror nume vor fi precizate în cursul acestei săptămâni. Aceste documente secrete, foarte recente, ajung cu informațiile până la sfârșitul anului 2015.

Alte stiri din Externe

Ultima oră