CNN, dezvăluiri despre PACTUL CATACOMBELOR, un document secret semnat într-o biserică subterană din Roma (VIDEO)

10 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
CNN, dezvăluiri despre PACTUL CATACOMBELOR, un document secret semnat într-o biserică subterană din Roma (VIDEO)

Actul datează din anul 1965 și vorbește despre faptul că Biserica trebuie să fie un lăcaș al săracilor.

Documentul, denumit "pactul catacombelor", a fost semnat de sute de episcopi, într-o biserică subterană din Roma.

Pactul conținea 13 puncte în care episcopii erau de acord cu neetalarea averii sau a veșmintelor extravagante. De asemenea, au jurat să nu poarte haine scumpe sau în culori stridente, să evite aurul și argintul sau să nu accepte invitații la cine extravagante. Totodată, au jurat să pună presiune pe organizațiile internaționale pentru a schimba structura economică mondială, care nu face decât să exploateze săracii.

Jurnaliștii CNN remarcă faptul că aceste cerințe sunt întru totul respectate și fac parte din agenda Papei Francisc. Mai mult, experții sustin că episcopul Luigi Bettazzi îl influențează pe actualul papă.

"Am spus întodeauna că Papa Francisc este noul Pact al catacombelor", a declarat pentru CNN Luigi Bettazzi.

"Pactul este misterios pentru că, imediat după ce a fost semnat, a fost ascuns. Iar cei care s-au ghidat după cerințele lui au fost foarte puțini. Despre document în sine aflăm lucruri doar din scrisori sau din mărturiile celor care l-au semnat", relatează Delia Gallagher, corespondent CNN.

Maica stareță Sally Hodgdon, a vorit recent despre acest pact în cadrul unei conferințe, la Vatican.

"Au fost 500 de episcopi care au semnat pactul, cei mai mulți din America Latină. Cred că Papa Francisc știa de existența pactului, el crescând într-o biserică din America Latină. Chiar și înainte de Papa Francisc noi am încercat să vorbim despre sărăcie, fără a face referire la pactul catacombelor, așa că de-a lungul timpului, chiar dacă am avut diferiți papi, noi am fost vehemenți în susținerea acestui lucru. Acum, cu Papa Francisc, ne este mai ușor", a declarat pentru CNN Hodgdon.

Nu de puțin ori, Papa Francisc le-a adus un elogiu clericilor care își dedică viețile celor nevoiași.

Suveranul Pontif a făcut de mai multe ori apel la clericii romano-catolici să trăiască vieți mai simple și să renunțe la apartamentele papale de la Vatican pentru a trăi în casa de oaspeți a Bisericii.

Anul trecut, Papa l-a înlăturat pe un prelat cunoscut sub numele de "episcopul bling", întrucât a cheltuit 31 de milioane de euro din fondurile Bisericii pentru amenajarea unei reședințe extravagante.

Alte stiri din Externe

Ultima oră