Premierul ungar Viktor Orbán a lansat un atac virulent la adresa Ursulei von der Leyen, după ce Comisia Europeană a încheiat un acord comercial controversat cu administrația Trump. Într-un mesaj dur, liderul de la Budapesta a comparat înțelegerea cu o capitulare în fața Washingtonului, afirmând că președintele american „a mâncat-o pe von der Leyen la micul dejun”. Acordul prevede tarife de 15% impuse de SUA asupra produselor europene, în schimbul unor angajamente ale UE de a cumpăra energie americană — o înțelegere pe care critici de pe tot spectrul politic o consideră dezavantajoasă pentru Europa, scrie Politico
Șefa Comisiei Europene este un „negociator de categoria muscă”, a criticat premierul ungar după acordul comercial dintre SUA și UE.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a criticat-o dur pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, catalogând-o drept un „negociator de categoria muscă” („featherweight”) în urma acordului comercial semnat duminică între Statele Unite și Uniunea Europeană.
Conform înțelegerii negociate de von der Leyen cu președintele american Donald Trump, SUA vor impune tarife vamale de 15% asupra majorității importurilor din UE, iar Bruxelles-ul s-a angajat să achiziționeze resurse energetice americane.
„Nu a fost o negociere între Donald Trump și Ursula von der Leyen. A fost Donald Trump care a mâncat-o pe Ursula von der Leyen la micul dejun”, a declarat Orbán, vizibil iritat, luni dimineață, în podcastul său. Liderul ungar, un critic constant al Bruxelles-ului și un susținător vocal al lui Trump și al agendei sale MAGA, a adăugat că acordul comercial dintre SUA și Regatul Unit este „mult mai bun” decât cel obținut de UE.
Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a scris luni pe X (fostul Twitter) că acest acord este „încă un semn că Bruxelles-ul are nevoie de o nouă conducere”.
Critici la adresa acordului au venit și din partea altor eurosceptici, precum lidera partidului german AfD, Alice Weidel, și figura emblematică a dreptei naționaliste franceze, Marine Le Pen. Însă nemulțumirile nu vin doar dinspre dreapta politică.
„Este o zi întunecată când o alianță a popoarelor libere, unită pentru a-și afirma valorile și a-și apăra interesele, se resemnează în fața supunerii”, a scris pe X premierul francez centrist François Bayrou.
Totuși, mulți lideri europeni au salutat acordul de duminică și evitarea unui nou război comercial transatlantic, în speranța că acesta va aduce stabilitate economică.
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat că un eșec în negocierea acordului ar fi afectat grav economia germană, în timp ce prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a numit acordul „sustenabil”.