Viktor Orban: "Noi, europenii, nu suntem suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios"

12 Feb 2024
Viktor Orban: "Noi, europenii, nu suntem suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios"

Premierul Ungariei avertizează: „Europenii nu sunt suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios”, scrie Politico

UE „va pierde” Serbia în fața Chinei dacă nu va lăsa țara să se alăture blocului în curând și ar trebui să facă acest lucru înainte de a admite Ucraina, a declarat premierul ungar Viktor Orbán într- un interviu amplu care va fi publicat în cursul acestei săptămâni.

„Trebuie să terminăm vechea sarcină de extindere înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu integrăm Serbia cât mai curând posibil, o vom pierde”, a spus Orbán într-o conversație cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel pentru European Voices, o revistă publicată de Die Presse . El a mai spus că Ucraina ar trebui să fie un tampon neutru între Occident și Rusia.

Serbia a solicitat aderarea la UE în 2009, dar candidatura sa a blocat pe fondul îngrijorărilor cu privire la democrația ei retrocedătoare și legăturile strânse cu Rusia și China.

„Serbia are alte opțiuni. Tocmai a fost încheiat un acord de liber schimb cu China”, a spus Orbán, referindu-se la un acord semnat în octombrie anul trecut cu al doilea partener comercial al Serbiei după UE.

Orbán a respins, de asemenea, perspectivele Kievului de a evita invazia Rusiei și de a adera la UE, susținând că singura modalitate prin care Ucraina poate supraviețui este ca țara să fie „o zonă tampon între Rusia și Occident”.

„Dacă acest lucru nu funcționează, Ucraina va continua să piardă teritoriu. Rusia va distruge Ucraina din nou și din nou și din nou. Rusia nu va accepta niciodată să aibă un membru al UE și NATO precum Ucraina la granițele sale, niciodată”, a spus el , conform avanpremierelor declarațiilor sale.

Orbán a adăugat că Rusia nu ia Europa în serios, deoarece blocul este prea slab din punct de vedere militar.

„Noi, europenii, nu suntem suficient de puternici pentru ca rușii să ne ia în serios. Acesta este un joc de putere. Acesta este un război”, a spus Orbán.

Alte stiri din Externe

Ultima oră