SCANDAL în Armată. Militari francezi, acuzaţi că au abuzat sexual copii africani

01 Mai 2015
SCANDAL în Armată. Militari francezi, acuzaţi că au abuzat sexual copii africani
 Un raport secret, ajuns în presa din Hexagon, scoate la iveală un scandal de proporţii. În misiunea de menţinere a păcii din Republica Centrafricană, ar fi fost cazuri de militari francezi care au profitat de copii înfometaţi: le-au dat câteva porţii de mâncare şi i-au supus la perversiuni.

Raportul a fost întocmit de o comisie ONU, însă era ţinut secret; a ajuns, totuşi, în mâinile presei, prin intermediul unei organizaţii umanitare din Statele Unite.

Ar fi vorba despre 14 militari francezi, care, din decembrie 2013 până în iunie anul trecut, ar fi abuzat mai mulţi copii.

Scandalul poate afecta grav reputaţia Armatei franceze, care participă de mulţi ani în misiuni de menţinerea păcii, mai ales în fostele colonii.

Unii dintre copii spun că au fost violaţi, alţii abuzaţi ori au povestit că şi-au văzut prietenii supuşi perversiunilor. Câţiva dintre copii i-au descris în amănunt pe militari, ceea ce a permis identificarea acuzaţilor.

Ministerul francez al Apărării demarase deja o anchetă, încă din vara trecută, după ce a primit raportul confidenţial întocmit de ONU.

O sursă ONU familiarizată cu dosarul, contactată de France 24, a reamintit că în acest gen de dosar, Naţiunile Unite nu transmit informaţii autorităţilor unei ţări ai cărei cetăţeni  sunt acuzaţi de comiterea unor fapte grave, pentru a nu afecta ancheta şi a evita presiunile care s-ar putea produce asupra victimelor. (M.C)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră