ONU: Planeta este „în pragul colapsului” după un deceniu de căldură record

19 Mar 2024
ONU: Planeta este „în pragul colapsului” după un deceniu de căldură record

Noul raport al Organizației Meteorologice Mondiale arată o planetă „în pragul colapsului” după anul 2023, a avertizat ONU. S-au doborât recorduri în ceea ce privește poluarea, încălzirea globală și concentrația de gaze cu efect de seră, scrie Le Figaro

Recorduri doborâte pentru căldura oceanelor, creșterea nivelului mării, retragerea ghețarilor... 2023 a încheiat cel mai călduros deceniu înregistrat, împingând planeta „în pragul abisului” , a avertizat marți ONU. Un nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), o agenție a ONU, arată că recordurile au fost doborâte, și în unele cazuri „s-au spulberat” , pentru nivelurile de gaze cu efect de seră, temperaturile suprafeței , conținutul de căldură și acidificarea oceanelor, creșterea nivelului mării , Întinderea gheții de mare a Antarcticii și retragerea ghețarilor .

Planeta este „la pragul prăpastiei”, în timp ce „poluarea cu combustibili fosili provoacă un haos climatic fără precedent ”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. „Este încă timp să aruncăm un colac de salvare oamenilor și planetei” , spune el, dar trebuie să acționăm „acum” . Raportul confirmă că 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat, cu o temperatură medie la suprafață globală cu 1,45 °C peste valoarea de referință preindustrială. „Fiecare fracțiune de grad de încălzire globală are un impact asupra viitorului vieții pe Pământ ”, a avertizat șeful ONU.

"Cod rosu"

„Criza climatică este provocarea definitorie cu care se confruntă umanitatea și este indisolubil legată de criza inegalității, așa cum o demonstrează creșterea insecurității alimentare, strămutarea populației și pierderea biodiversității ”, a adăugat secretarul general al OMM, Celeste Saulo.

Valurile de căldură, inundațiile, secetele, incendiile și intensificarea rapidă a cicloanelor tropicale seamănă „mizerie și haos” , perturbând viața de zi cu zi a milioane de oameni și provocând pierderi economice în valoare de miliarde de dolari, alertează OMM. Este, de asemenea, cel mai cald deceniu (2014-2023) observat vreodată, depășind media 1850-1900 cu 1,20°C. Creșterea pe termen lung a temperaturii globale se datorează creșterii concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă, care a atins niveluri record în 2022.

Sosirea fenomenului El Niño la mijlocul anului 2023 a contribuit, de asemenea, la creșterea rapidă a temperaturilor, potrivit OMM. Potrivit lui Celeste Saulo, „nu am fost niciodată atât de aproape – deși temporar pentru moment – ​​de limita inferioară stabilită la 1,5°C în Acordul de la Paris privind schimbările climatice” . „Comunitatea meteorologică globală avertizează întreaga lume și trage un semnal de alarmă: suntem în alertă roșie ”, a asigurat ea. „Ceea ce am asistat în 2023, în special încălzirea fără precedent a oceanelor, retragerea ghețarilor și pierderea gheții de mare în Antarctica, provoacă cea mai mare îngrijorare ”, a observat Celeste Saulo.

Căldura marină și topirea ghețarilor

Anul trecut, aproape o treime din oceanele lumii au fost supuse unui val de căldură marin. Până la sfârșitul anului 2023, mai mult de 90% din oceanele planetei au suferit valuri de căldură la un moment dat pe parcursul anului, potrivit OMM. Frecvența și intensitatea crescută a valurilor de căldură marine are un impact negativ profund asupra ecosistemelor marine și a recifelor de corali. Mai mult, nivelul mediu al mării la scară globală a atins un nivel record în 2023, ceea ce reflectă încălzirea continuă a oceanelor (expansiune termică), precum și topirea ghețarilor și a straturilor de gheață.

Un semn îngrijorător este că rata de creștere a acestui nivel mediu în ultimul deceniu (2014-2023) este de peste două ori mai mare decât cea a primului deceniu al erei satelitului (1993-2002). Potrivit datelor preliminare, ghețarii emblematici de pe întreaga planetă au suferit cea mai mare retragere înregistrată din 1950, după topirea extremă din vestul Americii de Nord și Europa. Există, totuși, „o licărire de speranță” , potrivit OMM: capacitățile de producție de energie regenerabilă în 2023 au crescut cu aproape 50% de la an la an, cea mai mare rată observată în ultimele două decenii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră