Omul care vrea să salveze creştini din Siria şi Irak din mâinile ISIS. Ce anume îl determină să facă asta la 95 de ani

15 Iul 2015
Omul care vrea să salveze creştini din Siria şi Irak din mâinile ISIS. Ce anume îl determină să facă asta la 95 de ani
Sir George Weidenfeld este evreu. El a reuşit să fugă din Austria nazistă şi să ajungă în Anglia graţie unor creştini, care i-au salvat astfel viaţa. Acum, el vrea să îi onoreze pe cei care i-au salvat viaţa în anii 1930.

În Austria, la finele anilor 1930, grupuri de creşti au reuşit să ajute la salvarea a mii de copii evrei, care s-au instalat în Anglia, pentru a fugi de nazism.

Lord George Weidenfeld, fondatorul unei edituri londoneze, face parte dintre aceşti copii salvaţi şi, la aproape 80 de ani de la acele momente, el vrea să îi ajute pe creştinii persecutaţi de gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS)  în Siria şi Irak.

Săptămâna trecută, fondul Weidenfeld Safe Havens a permis aducerea a 150 de creştini sirieni în Polonia, unde vor beneficia de ajutor pentru instalare, potrivit The Independent.

„Am o datorie de onorat”, a explicat Weidenfeld, care are acum 95 de ani.

„Îmi amintesc că erau atâţia tineri şi copii în acele Kindertransports! Şi doar datorită unor creştini au fost aduşi copii în Anglia. Era o operaţiune foarte nobilă, şi, ca evrei, trebuie să fim recunoscători şi să facem ceva pentru creştinii aflaţi în pericol”, a declarat Weidenfeld.
 
În total, circa 2.000 de persoane ar urma să fie salvate graţie acestei iniţiative, care este finanţată şi de asociaţiile creştine britanice, printre care şi Barnabas Fund. Dar, pentru că s-a pus problema salvării doar a creştinilor, au existat, desigur, critici, iar mai multe ţări, printre care şi Statele Unite ale Americii, au refuzat să participe la aceste eforturi, scrie slate.fr.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră