Islam, socialism, comunitarism: cocktailul exploziv din Minneapolis. Omar Fateh, musulman de origine somaleză, va candida din partea democraților la alegerile din noiembrie din Minneapolis. Victoria lui Omar Fateh în alegerile primare democrate din Minneapolis marchează un nou prag în transformarea politică și culturală a metropolei din Midwest. Musulman practicant de origine somaleză, susținut de o rețea comunitaristă și de aripa radicală a stângii americane, Fateh întruchipează fuziunea explozivă dintre activismul islamic, ideologia socialistă și revendicările identitare. Ascensiunea sa – într-un oraș marcat de traumele post-George Floyd și de o criminalitate în creștere – reflectă o Americă urbană tot mai polarizată, în care diversitatea devine adesea terenul de joacă al extremelor. Iar pentru republicani, această evoluție ar putea reprezenta un cadou nesperat în perspectiva alegerilor din 2026, scrie JDD
Era de așteptat. În acest oraș care a vrut să-și desființeze poliția înainte de a o ruga să revină, unde drapelele palestiniene flutură uneori mai sus decât steagul american, Minneapolis tocmai a mai făcut un pas. În cartierul Cedar-Riverside – pe care locuitorii îl numesc „Micul Mogadiscio” – atmosfera e de sărbătoare: unul de-al lor a câștigat. Omar Fateh, fiu de refugiați somalezi, senator socialist și musulman practicant, a zdrobit actualul primar Jacob Frey în alegerile primare democrate pentru fotoliul de primar, acesta din urmă fiind perceput ca un moderat în cadrul Partidului Democrat-Țărănesc-Muncitoresc din Minnesota. După New York, unde Zohran Mamdani, musulman de origine indiană și ugandeză, a fost desemnat candidat, această nouă victorie a unei stângi identitare și pro-palestiniene într-o mare metropolă americană nu mai surprinde pe nimeni.
De fiecare dată, DSA (Socialiștii Democrați ai Americii) este la manșă, vizând orașele unde minoritățile sunt suficient de organizate pentru a influența rezultatul alegerilor primare democrate. Dar această aripă radicală și comunitaristă a Partidului Democrat s-ar putea dovedi, cu puțin peste un an înainte de alegerile de la mijloc de mandat, un cadou nesperat pentru republicani.
Dacă nu se produce un improbabil revers, Fateh va fi ales primar al acestui oraș din Midwest în noiembrie. O încununare pentru acest tânăr de 35 de ani care a tulburat apele democraților locali încă din 2020, când l-a învins pe senatorul în funcție. Încă de atunci, se prezenta drept apărător al chiriașilor în fața dezvoltatorilor imobiliari, al minorităților împotriva poliției, al musulmanilor contra islamofobiei.
Odată vitrină a unei Americi luterane și tolerante, Minneapolis a devenit simbolul strălucitor al unei schimbări demografice profunde. „Mill City” – poreclă moștenită de la vechile mori de cereale – nu l-a așteptat pe Fateh pentru a deveni laboratorul noii stângi. Timp de decenii, orașul a fost refugiu pentru scandinavii progresiști (Minnesota este singurul stat care nu a votat pentru Ronald Reagan în 1984), dar s-a radicalizat după moartea lui George Floyd, în mai 2020, chiar aici. Revolte, apeluri de „definanțare” a poliției și o explozie a violenței au transformat imaginea de eden social-democrat într-un coșmar urban. Din 2015 încoace, omuciderile au crescut cu 110%. Minneapolis a primit un nou supranume: „Murderapolis”.
Comunitatea somaleză – un factor electoral decisiv
În acest context de haos migrator, comunitatea somaleză – aproximativ 50.000 de persoane, adică 10% din populația orașului, potrivit American Community Survey – a devenit un actor electoral esențial. Fugiți din calea războiului civil în anii ’90 și apoi din fața jihadismului în anii 2000, acești migranți s-au stabilit în blocurile sociale din Cedar-Riverside, cartier cunoscut și ca „West Bank” (Malul de Vest), pentru că se întinde pe malul râului Mississippi. În timpul Ramadanului, chemările la rugăciune se aud în difuzoare pe străzi. Cu greu îți poți imagina că după război se vorbea aici norvegiana. Integrarea somalezilor s-a făcut adesea prin programe sociale și asociații islamice. Orașul are deja o deputată celebră pentru pozițiile sale antisioniste și retorica antisemită: Ilhan Omar, „vedetă” a stângii identitare, americană născută la Mogadiscio, aleasă în Congres din 2018, care poartă mereu hijab și a depus jurământul pe Coran.
O povară pentru propria tabără
La mitingurile lui Omar Fateh, vezi tinere femei cu voal care țin pancarte „Justice for Palestine”, șoferi Uber, angajați ai magazinelor halal – în esență, întreg ecosistemul metropolei Minneapolis–Saint Paul. Fateh a transformat acest sprijin într-o forță, mai ales în fața criticilor. Se declară victima atacurilor. În Senatul statal, afirma deja că „terorismul suprematiștilor albi este principala amenințare la adresa țării”.
Acum, critică presa care îi amintește de activitatea în Congresul local: acordarea de pauze de rugăciune pentru angajații musulmani ai Amazon sau deschiderea biroului său în timpul protestelor Black Lives Matter, deși orașul înregistra deja două decese, 60 de răniți grav și 1.500 de clădiri distruse sau avariate. Dreapta îl caricaturizează ca piratul din filmul „Captain Phillips”, jucat de actorul american de origine somaleză Barkhad Abdi, cu care seamănă izbitor. O blasfemie, spun democrații, care tolerează ironia doar dacă e îndreptată spre Trump!
Într-o Americă în care democrații întâmpină dificultăți în a cuceri voturi în afara marilor orașe, aceste noi figuri ale diversității riscă să devină, simultan, o povară pentru propria tabără și o binecuvântare pentru republicani. Pe Fox News, la doar câteva ore după scrutin, un comentator ironiza: „Minneapolis își alege un primar somalez și socialist. Să continue: America privește.” Cu un program aproape identic (oprirea expulzărilor, înghețarea chiriilor, dezarmarea poliției), Fateh și Mamdani riscă să transforme orașele lor în caricaturi de socialism și islamism, îndepărtând electoratul alb din marile suburbii ale statelor decisive la alegerile din 2026. Până la punctul în care, fără voia lor, ar putea deveni cei mai eficienți agenți electorali ai lui Donald Trump.