Oierii francezi solicită dreptul de a ucide lupii care le atacă turmele

09 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Oierii francezi solicită dreptul de a ucide lupii care le atacă turmele

Sute de crescători, împreună cu mii de oi, au manifestat, luni, la Lyon, pentru obține dreptul de a ucide lupii care le amenință animalele, transmite AFP.

În 2016, în Franța, peste 10.000 de oi au pierit atacate de lupi, mai ales în Alpi și în sudul țării.

Când într-o bună zi descoperi un berbec ucis, atacat de lup, este oribil, este dramatic pentru crescător, explică Nicolas Fabre, în vârstă de 38 de ani, din Cornus, regiunea Aveyron, din sudul Franței, citat de AFP. Dacă asta devine un infern, eu voi acționa, spune acesta.

Turma lui, formată din peste 500 de animale, a fost atacată în două rânduri în ultimele luni și trei oi au fost ucise, un fenomen în creștere de la începutul anilor 1990, în Franța, din cauza reapariției lupilor.

Această problemă a readus în actualitate, în Franța, dezbaterea între cei care apără mediul și sunt favorabili protecției acestuia și crescătorii tradiționali de animale.

Lupii, prezenți pe 90% din teritoriul Franței la sfârșitul secolului al XVIII-lea, au fost complet eradicați în anii 1930. În prezent, populația de ”canis lupus”, specie protejată în Europa,   este în continuă creștere, fiind estimată la un număr de aproximativ 360 de exemplare.

În prezent, înmulțirea lor amenință stânele tradiționale. Nimic nu le protejează de atacurile lupilor: nici câinii, nici alte metode. Crescătorii de oi spun că le este imposibil să supravegheze non-stop turmele din sute de animale, răspândite pe zeci de hectare, în zone accidentate. 

Autoritățile au permis sacrificarea a 40 de lupi între 1 iulie 2017 și 30 iunie 2018. La sfârșitul verii, cea mai periculoasă perioadă pentru pășunatul oilor, 22 de lupi au fost sacrificați. Un nou ”Plan Lup” pentru perioada 2018-2022, care va fixa numărul sacrificărilor autorizate, trebuie negociat. Ministrul francez al Agriculturii a fixat un obiectiv ”zero atac”, fără însă a preciza cum va fi atins. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră