Ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul, BILANȚUL primelor 24 de ore: 200 de kilometri pătrați recuceriți! (VIDEO)

18 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul, BILANȚUL primelor 24 de ore: 200 de kilometri pătrați recuceriți! (VIDEO)

„Până la 200 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi. Aceasta este prima fază a operaţiunii Mosul”, a spus președintele regiunii autonome kurde, Massoud Barzani.

Statele Unite, care susţin ofensiva din spatele liniei frontului, spun că totul se desfăşoară conform planului Bagdadului, dar că misiunea este încă la început.

„Suntem încrezători că, indiferent de circumstanţe, irakienii au capacitatea de a îndeplini misiunea şi suntem gata să-i susţinem, alături de restul coaliţiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.

În schimb, organizaţiile umanitare sunt îngrijorate de posibilitatea unei crize umanitare de proporţii, mai ales când luptele vor ajunge în Mosul.

„Ne aşteptăm că, pe măsură ce ofensiva se apropie, până la 200.000 de oameni vor fugi în următoarele săptămâni şi până la un milion în următoarele luni. Este o catastrofă umanitară peste o catastrofă umanitară”, a explicat directoarea unei organizații umanitare, Sarah Case.

Mosul, care este situat în provincia Ninive, este cel mai mare oraș controlat de gruparea extremistă sunnită. În oraș trăiau peste 2 milioane de persoane înainte ca el să fie preluat de SI. Se așteaptă ca bătălia să fie un moment decisiv în lupta Irakului împotriva grupării Statul Islamic, despre care premierul al-Abadi a afirmat că va fi alungată din țară în acest an.

Președintele irakian Fuad Masum a afirmat că la ofensivă participă armata irakiană, forțele de poliție federale, trupele kurde peshmerga, milițiile șiite și triburile din Ninive.

Alte stiri din Externe

Ultima oră