O luna de inchisoare pentru romanul care a furat 5 sticle de whisky in Viena

14 Apr 2015
O luna de inchisoare pentru romanul care a furat 5 sticle de whisky in Viena
Un tanar de 25 de ani plateste scump decizia neinspirata de a se intoarce in Romania.
Aflat la Viena si neavand bani, tanarul dorea atat de mult sa revina acasa, incat a recurs la un fapt penal. Isprava sa l-a costat o luna de libertate. La data 13 martie, barbatul a fost prins la iesirea dintr-un supermarket din Viena cu sticle de whisky neachitate, cu o valoare totala de 150 de euro.

Desi instanta a decis anchetarea sa in stare de libertate, procurorii au inaintat o contestatie, iar a doua instanta a dispus arestul preventiv invocand faptul ca in luna februarie barbatul ar fi avut deja o tentativa de furt. El ar fi incercat sa fure o pereche de blugi, in valoare de 39 de euro, “Judecatorul a considerat ca barbatul se afla in Austria cu scopul de a supravietui din furt”, scrie cotidianul Die Presse.

Conform propriei depozitii, tanarul a ajuns la inceputul lunii februarie in Austria. Avea 160 de euro, dar 100 a trebuit sa predea imediat dupa sosire unui conational, care ii promisese ca va intermedia un loc de munca. “M-a pacalit si a trebuit sa caut ceva pe cont propriu. Am gasit ceva. Primeam 25 de euro si lucram pana la ora 18 sau 19. Cand am ramas fara bani si fara surse de venit, am incercat sa ma intorc cu autobuzul acasa. Aveam nevoie de 80 de euro pentru bilet. De aceea am furat sticlele de whisky. Vroiam sa le vand unui alt roman. Vroiam sa le vand cat mai repede, ca sa pot pleca acasa”, sustine tanarul. Procurorul a punctat faptul ca barbatul "are veleitati de infractor" si nu se afla la prima abatere.

Avocatul din oficiu a subliniat ca o luna dupa gratii este mult prea mult pentru o asemenea fapta. “Aceasta luna a fost mai mult decat suficient pentru mine. Nu am fost niciodata inchis intr-un spatiu atat de mic. Am crezut ca o iau razna. Acum vreau doar sa ma ajute cineva cu bani pentru biletul de intoarcere in Romania”, a marturisit tanarul, dupa aflarea sentintei ca va fi repus in libertate, cu o perioada de proba de sase luni.

Faptul ca un cetatean al Uniunii Europene se afla de o luna incarcerat, fiindca a sustras cinci sticle de whisky, a atras atentia Amnesty International. “Nu se poate ca legislatia austriaca sa permita ca cineva sa fie retinut fara motiv timp de patru saptamani si sa nu existe nici un fel de despagubiri pentru asta. Este incorect si o incalcare a drepturilor omului. Sper ca acest caz sa ajunga in fata judecatorilor de la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului si ceva sa se schimbe in sistemul judiciar. Imi doresc ca Austria sa actioneze mai precaut si calculat in privinta arestului preventiv”, considera Heinz Patzelt, secretarul general al Amnesty International Austria, care a asistat la proces. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră