Serviciile secrete germane riscă izolarea, din cauza scandalului privind colaborarea cu NSA

27 Mai 2015
Serviciile secrete germane riscă izolarea, din cauza scandalului privind colaborarea cu NSA
Rapoartele care susţin că serviciul secret german (BND) a ajutat agenţii americani să spioneze ţinte europene ar putea duce la izolarea BND-ului. Se crede că un anumit număr de agenţii străine de spionaj au pus sub semnul îndoielii cooperarea cu Berlinul, conform Deutsche Welle.

Printre ţintele europene vizate de Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) se numără grupul Airbus, grupul industrial Siemens, Preşedinţia franceză şi Comisia Europeană.

Ziarul german Bild, care a citat surse anonime din serviciile de informaţii americane, NSA suspecta grupul Siemens că furnizează echipamente de telecomunicaţii serviciilor secrete ruse. Totuşi, încă nu este clar daca BND a ajutat efectiv NSA să spioneze compania Siemens.

Ziarul german Welt am Sonntag a relatat că mai mulţi reprezentanţi ai serviciilor străine de informaţii şi-au exprimat temerile faţă de colegii lor germani. În prezent, BND cooperează cu 451 de servicii de informaţii din 167 de ţări.

Un interes aparte planează asupra gradului de cooperare benevolă a BND cu NSA, în condiţiile în care agenţia americană şi-a extins programele sale de supraveghere pentru a detecta potenţiale ameninţări teroriste la adresa oficialilor europeni şi a companiilor europene – şi mai mult, cât a ştiut despre asta guvernul federal al Germaniei.

Opoziţia germană a lansat un proaspăt atac politic asupra cabinetului cancelarului german Angela Merkel, susţinând că Guvernul acesteia nu a făcut nimic pentru a opri BND să spioneze pentru SUA.

Fostul contractor NSA Edward Snowden a declarat într-un comentariu publicat în mass-media germane că supravegherea în masă este folosită la o scară mare – parţial pentru a ajuta spionajul industrial.

În acelaşi timp, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere neagă că ar fi minţit Parlamentul în privinţa cooperării cu NSA.

Pentru a clarifica acuzaţiile, social-democraţii germani – partenerii majori de coaliţie ai creştin-democraţilor lui Merkel – au cerut o listă de “selectori”. Aceştia includ adrese IP, termeni de căutare şi nume pe care BND le-a monitorizat în numele americanilor, susţine Deutsche Welle.

Mass-media germane au raportat joi că BND şi-a restricţionat puternic cooperarea cu partenerul său american în urma scandalului. Aparent, agenţia germană schimbă cu NSA doar interceptări telefonice şi faxuri dar nu şi date de Internet, numai dacă este oferită o justificare. Această justificare este deja necesară pentru a împărtăşi datele de telefonie şi de fax.

Serviciul Federal de Informații german (BND) a furnizat de-a lungul anilor Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA) circa 1,3 miliarde de 'metadate', potrivit ediției electronice a cotidianului Die Zeit.

Conform unor documente secrete la care sursa citată afirmă că a avut acces, BND ar fi cules aceste metadate, a eliminat rezultatele ce privesc cetățenii germani — probabil pentru a nu încălca legislația germană — și le-a transmis mai departe către NSA.

Informația concordă cu afirmațiile fostului consultant al NSA Eduard Snowden, care a declarat în decembrie 2012 că BNA a livrat către NSA 500 de milioane de ”metadate”. (I.D)

 


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră