Noua stație radar NATO de la Medina va începe să funcționeze în sudul Ungariei

14 Iul 2015
Noua stație radar NATO de la Medina va începe să funcționeze în sudul Ungariei
Un nou radar NATO va începe să funcționeze în sudul Ungariei, la Medina, începând de miercuri dimineață, a anunțat marți ministrul ungar al apărării, Csaba Hende, cu prilejul ceremoniei de inaugurare, scrie Agerpres.

Radarul 3D de la Medina va fi cea de-a treia instalație de acest tip care va acoperi spațiul aerian al Ungariei, pe lângă cele de la Bankut, în nordul țării, și de la Bekescsaba, în sud-est.

Noua stație radar va contribui la apărarea spațiului aerian nu doar al Ungariei, ci și al întregii Alianțe Nord-Atlantice, a subliniat ministrul ungar.

Lucrările la această instalație, care înlocuiește tehnologia sovietică în funcțiune din 1987, au început în octombrie 2012 și au costat peste 1 mld. de forinți (3,2 milioane de euro). NATO a acoperit în proporție de 94% cheltuielile de construcție ale instalației și va furniza finanțare pentru operațiunile acesteia pentru următorii 18 ani, a precizat Hende. Echipamentul a fost livrat de compania italiană Selex ES.

Prezent la ceremonie, Koen Gijsbers, directorul general al Agenției de Informații și Comunicații a NATO, a declarat că Alianța a instalat în total opt radare în Cehia, Polonia și Ungaria.

Alte stiri din Externe

Ultima oră