Măsură de urgență la primăria din Oslo. Circulația vehiculelor cu motoare diesel, restricționată

04 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Măsură de urgență la primăria din Oslo. Circulația vehiculelor cu motoare diesel, restricționată

Primăria din Oslo va adopta o măsură de urgență prin care circulația vehiculelor cu motoare diesel va fi interzisă în perioadele de vârf de poluare, a anunțat șeful departamentului de mediu și transporturi. "Este inadmisibil ca părinții să spună că preferă să-și țină acasă copiii care au probleme respiratorii decât să îi ducă la școală", a scris pe Twitter Lan Marie Berg. "Nu așa trebuie să trăim în orașul nostru", a adăugat ea.

Proiectul de hotărâre va fi prezentat în curând consiliului municipal. Textul urmează să interzică circulația în oraș a mașinilor cu motoare diesel — cu câteva excepții, cum ar fi vehiculele de aprovizionare sau automobilele diesel de ultimă generație (Euro 6) — când concentrația de dioxid de azot (NO2) este ridicată. Potrivit presei, primăria ar intenționa să închidă aproape 1.200 de locuri de parcare în timpul vârfurilor de poluare.

Noua echipă municipală anunțase de anul trecut că dorește să interzică mașinile în centrul orașului, măsura urmând să intre în vigoare cel târziu în 2019. Lan Marie Berg consideră că măsura ar trebui să se aplice și vehiculelor electrice, însă proiectul final nu a fost reținut. Mașinile cu "emisii zero" reprezintă aproape 20% dintre noile înmatriculări de vehicule din Norvegia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră