UPDATE: S-a decernat premiul Nobel pentru Medicină. Cine sunt câștigătorii

05 Oct 2015
UPDATE: S-a decernat premiul Nobel pentru Medicină. Cine sunt câștigătorii

Sezonul premiilor Nobel începe luni, la Stockholm, și se va încheia la 12 octombrie. Primii care au scăpat de emoții sunt cercetătorii din medicină și fiziologie. Astfel, câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină sunt trei: William Campbell, Satoshi Omura și Youyou Tu, conform Reuters.

Campbell și Omura și Youyou Tu au dezvoltat terapii care au revoluționat modul de tratament al unora dintre cele mai grave maladii parazitare. Americanul William C. Campbell, expert în biologia paraziților și microbiologul nipon Satoshi Omura au descoperit un nou medicament, Avermectin, ai cărui derivați au limitat considerabil incidența unor maladii precum boala lui Robles sau filarioza limfatică și au avut efecte terapeutice și în cazul altor maladii parazitare.

Cercetătorul chinez Youyou Tu a obținut Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata mortalității pentru pacienții bolnavi de malarie.

Aceste două descoperiri au oferit omenirii niște puternice arme împotriva acestor maladii grave care afectează milioane de oameni în fiecare an. Conform comunicatului oficial al Comitetului Nobel, "consecințele acestor descoperiri asupra îmbunătățirii stării de sănătate a oamenilor sunt incomensurabile".

William C. Campbell și Satoshi Omura au câștigat jumătate din premiu, în timp ce cealaltă jumătate îi revine lui Youyou Tu.

Ziariștii suedezi specializați în știință de la postul public de radio SR credeau în șansele compatriotului lor, Svante Paabo, specialist în paleogenetică, studiul ADN-ului strămoșilor îndepărtați ai omului, informează AFP, citată de Agerpres.

În cărți ar mai fi fost, potrivit lor, și alți geneticieni, printre care americanul Jeffrey Gordon, care a studiat sistemul microbian uman, sau Emmanuelle Charpentier (Franța) și Jennifer Doudna (SUA), cu tehnicile lor promițătoare de modificare a genomului. DN îl vedea ca favorit pe psihiatrul american Karl Deisseroth, care a reușit să "stingă și să aprindă" celule ale creierului.

Marți va fi rândul fizicii, unde DN o consideră printre favoriți pe americanca Deborah Jin, care explorează temperaturi aproape de zero absolut (cea mai scăzută temperatură posibilă,—273 grade Celsius), iar SR optează pentru Vera Rubin, astronom american.

Mult așteptatul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri, iar cel pentru Literatură, joi. Sezonul premiilor Nobel din acest an se va încheia la 12 octombrie cu Nobelul pentru Economie.

Fiecare premiu Nobel are o valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproape 855.000 de euro), care se împart între laureați, dacă există mai mulți.

Citiți mai multe știri din Externe!
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră