Nobelul pentru Pace, acordat unei campanii împotriva armelor nucleare

06 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Nobelul pentru Pace, acordat unei campanii împotriva armelor nucleare

Premiul Nobel pentru Pace 2017 a fost acordat vineri Campaniei Internaționale de Abolire a Armelor Nucleare (ICAN), relatează BBC. Berit Reiss-Andersen, președintele comisiei Nobel, a declarat că grupului i se datorează eforturile inovatoare de a realiza un tratat de interzicere a armelor nucleare.

"Trăim într-o lume în care riscul folosirii armelor nucleare este mai mare decât era cu mult timp în urmă", a continuat ea.
invocând problema Coreei de Nord. Reiss-Andersen a cerut statelor înarmate nuclear să inițieze negocieri pentru eliminarea treptată a armelor.

În iulie, 122 de națiuni au adoptat tratatul ONU menit să interzică și în cele din urmă să elimine toate armele nucleare. Dar nici una dintre cele nouă puteri nucleare cunoscute din lume - inclusiv Marea Britanie și SUA - nu a semnat.

ICAN, o coaliție de sute de ONG-uri, înfiinţată acum 10 ani, are sediul la Geneva, Elveția. Grupul va primi nouă milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), împreună cu o medalie și o diplomă la ceremonia din decembrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră