Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy (iar) nu se simte prea bine. Șase foști consilieri de-ai săi, arestați

03 Iun 2015
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy (iar) nu se simte prea bine. Șase foști consilieri de-ai săi, arestați
Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy are din nou probleme, căci mai mulți foști consilieri de-ai săi, printre care și ”eminența cenușie” Claude Gueant, au fost reținuți miercuri. Reținerile s-au făcut în cadrul dosarului privind sondajele de opinie comandate de Președinția franceză în timpul mandatului lui Sarkozy. Opacitatea acestora interesează de mai multe luni judecătorii: suspect de scumpe, atribuite fără licitație etc.

Cei șase reținuți sunt bănuiți de favoritism și deturnare de fonduri publice.

Este vorba despre fosta directoare de cabinet Emmanuelle Mignon, de foștii secretari generali ai Palatului Elysee, Claude Gueant și Xavier Musca și de foștii consilieri de la Elysee, Jean-Baptiste de Froment, Jean-Michel Goudard și Julien Vaulpre.

Toți sunt acum interogați de Brigada de combatere a delincvenței economice (BRDE).

Ancheta se referă la contractele încheiate în timpul mandatului lui Sarkozy între Elysee și nouă institute de sondare a opiniei publice, mai ales compania Publifact, a lui Patrick Buisson. Acesta nu face parte dintre persoanele reținute, precizează Liberation.

Elysee-ul a cheltuit sume frumușele pe sondaje: peste 723.000 de euro pentru cabinetul lui Pierre Giacometti, circa 890.000 pentru institutul Ipsos și mai ales 1,5 milioane de euro pentru Publifact, firma lui Buisson, consilierul de opinie al lui Nicolas Sarkozy, director al canalului Histoire și fost al LCI și al ziarului de extremă dreapta Minute.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră