Nici o Casa Alba fara Bush. Jeb si-a anuntat candidatura la presedintia SUA. Americanii au nostalgia regelui

15 Iun 2015
Nici o Casa Alba fara Bush. Jeb si-a anuntat candidatura la presedintia SUA. Americanii au nostalgia regelui
 Candidatura anuntata acum doi ani. Jeb Bush, fost guvernator al statului Florida isi va anunta in aceasta seara lansarea candidaturii sale pentru nominalizare din partea Partidului Republican la viitoarele alegeri prezidentiale. Este al treilea membru al familiei Bush care vrea sa ajunga la Casa Alba. Tatal sau, George Herbert Walker Bush a fost presedintele SUA in mandatul 1988-1992. Fratele sau, George Walker Bush a avut doua mandate si a condus SUA intre 2000 si 2008.

Candidatura lui Jeb nu surprinde pe nimeni el anuntindu-si aceasta intentie inca de acum doi ani.De altfel, in ultimul timp, Jeb a avut un program foarte incarcat de stringere de fonduri, mai ales in statele americane considerate foarte importante in cazul alegerilor primare .

Alt lucru demn de mentionat este ca in ultimele doua saptamani el a efectuat un turneu european care a inclus pe agenda vizite la Berlin, Varsovia si Tallin (Estonia).
Jeb a devenit cunoscut in politica americana ca guvernator a statului Florida, intre 1999 si 2007. Mandatele sale au fost destul de apreciate, el remarcandu-se prin atentia acordata invatamantului- a initiat un program prin care copiii din familiile sarace primesc bonuri ce le permit accesul in sistemul privat de invatamant. De altfel, pana anul trecut a condus o fundatie care promova ridicarea standardelor in invatamantul american.

Doua familii ambitioase:Bush si Clinton. Anuntul acestei candidaturi ridica dintr-o data tensiunea in cadrul Partidului Democrat.Aici, se stie, Hillary Clinton va candida pentru nominalizare. Si daca megem pe ideea ca Jeb si Hillary vor obtine nominalizarile partidelor lor ,vom asista la o infruntare extrem de tensionata dintre doua tabere poltice dar si dintre doua familii extrem de ambitioase. Campania,nu e greu de anticipat, va fi spectaculoasa iar Barack Obama, indatorat familiei Clinton, va trebui sa intre in ring, Cat despre Bill, probabil ca nu se va rezuma sa cante doar la saxofon- desi nu e usor sa-ti vezi nevasta, chiar la batrinete, ca vrea sa fie si ea sef, nu numai acasa.Altfel spus, familia Bush incearca sa ajunga a treia oara la Casa Alba iar familia Clinton, pentru a doua oara.

 Jeb, dar fara Bush.Cum se va raporta Jeb la ceilati doi George care au fost presedinti la Casa Alba? Deocamdata, Jeb pare ca se distanteaza deoarece mandatele celor doi au fost destul de controversate, cel putin la nivelul opiniei publice americane.Logo-ul campaniei sale prezidentiale este simplu: Jeb- fara trimitere la Bush. Probabil ca va incerca sa se delimiteze de unele actiuni ale familiei si sa se pozitioneze ca un presedinte ,totusi, diferit si concentrat pe probleme sociale- activitatea sa ca guvernator dar si modelul Obama ii ofera anumite strategii de campanie.

Nostalgia regelui.Familia Bush, model de succes in politica americana , ar ridica anumite semne de intrebare in Europa. Aici s-ar pune problema ca ar fi imoral ca o familie sa ajunga,di nou,intr-o functie suprema in stat. S-ar discuta la nesfarsit despre interesele din jurul acestor candidaturi si probabil ca electoratul european ar respinge o asemenea varianta. Dar, cum americanii nu au exersat in istoria lor si varianta monarhiei, probabil ca in subconstientul lor national actioneaza nostalgia dupa un rege. Dupa cum au vazut ei in filmele de la Hollywood, e ceva cool... (G.V.)
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră