New York Times: SUA s-au pregătit „riguros” pentru un atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârșitul anului 2022

10 Mar 2024
New York Times: SUA s-au pregătit „riguros” pentru un atac nuclear rusesc în Ucraina la sfârșitul anului 2022

Timp de câteva săptămâni, în octombrie 2022, Casa Albă a fost consumată într-o criză ale cărei profunzimi nu au fost cunoscute public la momentul respectiv, scrie New York Times

Președintele Biden stătea într-o casă din Upper East Side deținută de omul de afaceri James Murdoch, descendentul rebel al imperiului media, înconjurat de democrații liberali din New York, care plătiseră pentru a veni să asculte discuții optimiste despre agenda Biden pentru următorii câțiva ani.

Era 6 octombrie 2022, dar ceea ce au auzit în acea seară a fost un mesaj tulburător care – deși Biden nu a spus acest lucru – venea direct din comunicări interceptate foarte clasificate despre care fusese informat recent, sugerând că amenințarea președintelui Vladimir V. Putin de a folosi o armă nucleară în Ucraina s-ar putea transforma într-un plan operațional.

Pentru „prima oară de la criza rachetelor din Cuba”, a spus el grupului, în timp ce s-au adunat în mijlocul colecției de artă a lui Murdoch, „avem o amenințare directă cu utilizarea unei arme nucleare dacă, de fapt, lucrurile continuă pe calea pe care merg ei” Gravitatea tonului său a început să crească: președintele vorbea despre perspectiva primei utilizări în timp de război a unei arme nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.

Și nu într-un moment vag în viitor. A vrut să spună în următoarele săptămâni.

Interceptările au dezvăluit că, pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, au existat conversații frecvente în cadrul armatei ruse despre accesul la arsenalul nuclear. Unele erau doar „diverse forme de vorbărie”, a spus un oficial. Dar alții au implicat unitățile care ar fi responsabile de mutarea sau desfășurarea armelor. Cea mai alarmantă dintre interceptări a dezvăluit că unul dintre cei mai înalți comandanți militari ruși discuta în mod explicit despre logistica detonării unei arme pe câmpul de luptă.

Din fericire, lui Biden i s-a spus în briefing-urile sale că nu există nicio dovadă că armele au fost mutate. Dar în curând CIA a avertizat că, într-un scenariu singular în care forțele ucrainene au decimat liniile defensive rusești și au părut că ar putea încerca să reia Crimeea – o posibilitate care părea imaginabilă în toamna aceea – probabilitatea utilizării nucleare ar putea crește la 50 la sută sau chiar mai sus. Acest lucru „a atras rapid atenția tuturor”, a spus un oficial implicat în discuții.

Nimeni nu știa cum să evalueze acuratețea acelei estimări: factorii care joacă în deciziile de utilizare a armelor nucleare sau chiar de a amenința folosirea lor erau prea abstracți , prea dependenți de emoția și accidentul uman, pentru a fi măsurați cu precizie. Dar nu a fost genul de avertisment pe care orice președinte american l-ar putea respinge.

„Este paradoxul nuclear”, mi-a spus generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun până când s-a pensionat în septembrie, la cină vara trecută, la cartierul său oficial de deasupra râului Potomac, amintindu-și avertismentele pe care le-a emis în camera de situație.

„Cu cât ucrainenii au mai mult succes în înlăturarea invaziei ruse, cu atât este mai probabil ca Putin să amenințe că va folosi o bombă – sau că va se va atinge de ea” a adăugat el.

Această relatare a ceea ce s-a întâmplat în acele zile de octombrie – așa cum s-a întâmplat, chiar înainte de a 60-a aniversare a crizei rachetelor din Cuba, în timpul Războiului Rece, când Statele Unite și Uniunea Sovietică au fost cel mai aproape de un schimb nuclear – a fost reconstituită în interviurile desfășurate în ultimele 18 luni cu oficiali ai administrației, diplomați, lideri ai națiunilor NATO și oficiali militari care au povestit adâncimea fricii lor în acele săptămâni.

Deși criza a trecut, iar Rusia pare să fi câștigat acum avantajul pe câmpul de luptă, deoarece Ucraina rămâne fără muniție, aproape toți oficialii au descris acele săptămâni ca pe o privire a unei noi ere terifiante în care armele nucleare au fost din nou în centrul competiţiei superputerilor.

În timp ce știrile că Rusia se gândește să folosească o armă nucleară au devenit publice la acea vreme, interviurile au subliniat că îngrijorările de la Casa Albă și de la Pentagon erau mult mai profunde decât se recunoștea atunci și că s-au făcut eforturi ample pentru a se pregăti pentru această posibilitate. Când Biden a gândit cu voce tare în acea seară că „nu cred că există așa ceva ca abilitatea de a folosi cu ușurință „o armă nucleară tactică și de a nu ajunge cu Armaghedon”, el reflecta pregătirile urgente care se fac pentru Reacția SUA. Alte detalii despre planificarea extinsă a Casei Albe au fost publicate într-un articol de opinie al New York Times de WJ Hennigan și de Jim Sciutto de la CNN .

Biden a spus că el crede că Putin este capabil să apese trăgaciul. „Avem un tip pe care îl cunosc destul de bine”, a spus el despre liderul rus. „Nu glumește când vorbește despre potențiala folosire a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, deoarece armata lui este, ați putea spune, cu performanțe semnificative scăzute.”

De atunci, avantajul câmpului de luptă s-a schimbat dramatic, iar octombrie 2022 arată acum ca punctul maxim al performanței militare a Ucrainei din ultimii doi ani. Cu toate acestea, Putin a făcut acum un nou set de amenințări nucleare, în timpul discursului săude la Moscova la sfârșitul lunii februarie. El a spus că orice țară NATO care ajută Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu rachete de croazieră sau care ar putea lua în considerare trimiterea propriilor trupe în luptă, „trebuie, în cele din urmă, să înțeleagă” că „toate acestea amenință cu adevărat un conflict cu utilizarea nucleară. arme și, prin urmare, distrugerea civilizației”.

„Avem și arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor”, a spus Putin. „Nu înțeleg ei asta?”

Putin vorbea despre armele rusești cu rază medie de acțiune care ar putea lovi oriunde în Europa sau despre rachetele sale balistice intercontinentale care pot ajunge în Statele Unite. Dar sperietura din 2022 a implicat așa-numitele arme nucleare de pe câmpul de luptă: arme tactice suficient de mici pentru a fi încărcate într-un obuz de artilerie și concepute pentru a eviscera o unitate militară sau câteva blocuri.

Cel puțin inițial, utilizarea lor nu ar semăna deloc cu un schimb nuclear total, marea frică a Războiului Rece. Efectele ar fi îngrozitoare, dar limitate la o zonă geografică relativ mică – poate detonată peste Marea Neagră sau aruncată într-o bază militară ucraineană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră