Netanyahu promite să sfideze „linia roșie” a lui Biden și să invadeze Rafah

11 Mar 2024
Netanyahu promite să sfideze „linia roșie” a lui Biden și să invadeze Rafah

Premierul Israelului insistă că prioritatea lui este prevenirea unui alt atac terorist precum raidul Hamas din 7 octombrie., scrie Politico

Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că intenționează să continue cu o invazie a orașului Rafah de la granița de sud a Fâșiei Gaza, sfidându-l pe președintele american Joe Biden care a avertizat că o astfel de ofensivă ar fi o „linie roșie”. ."

Pe fondul semnelor de frustrare crescândă față de Netanyahu, președintele SUA a declarat sâmbătă pentru MSNBC că se opune unei escalade a conflictului în Rafah și că nu poate accepta „încă 30.000 de palestinieni morți”.

Organizațiile umanitare au avertizat că un atac asupra lui Rafah la granița cu Egiptul - și acum un refugiu pentru aproximativ jumătate din populația de 2,3 milioane din Gaza - ar avea ca rezultat victime civile pe scară largă. Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că va fi „o catastrofă umanitară ”.

Când a fost întrebat duminică dacă forțele israeliene se vor muta în Rafah, Netanyahu a răspuns: „Vom merge acolo. Nu vom pleca. Știi, am o linie roșie. Știi care este linia roșie, acea zi de 7 octombrie să nu se mai întâmple. Să nu se mai întâmpleă niciodată." Premierul se referea la raidul criminal al Hamas care a ucis peste 1.160 de oameni în Israel și a declanșat războiul.

Fără a-i numi, Netanyahu a susțnut că a avut sprijinul tacit al mai multor lideri arabi pentru a continua atacul împotriva Hamas.

„Ei înțeleg asta și chiar sunt de acord cu asta în mod discret”, a spus el într-un interviu. „Ei înțeleg că Hamas face parte din axa teroristă iraniană”.

Luptă pentru încă „două luni”

Presiunea internațională crește asupra Israelului pentru a ajunge la un acord de încetare a focului.

 Cifrele exacte ale victimelor sunt contestate, Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, afirmând că decesele civililor depășesc 30.000 . Organizațiile ONU au avertizat, de asemenea, cu privire la o foamete iminentă, primele decese de foame fiind deja înregistrate, ceea ce a determinat UE să deschidă un coridor maritim pentru a furniza ajutor din Cipru. Autoritățile israeliene au fost criticate pentru că au blocat livrarea asistenței umanitare pe uscat, dar Netanyahu a susținut că convoiul maritim este ideea sa în interviu și a negat că oamenii mor de foame.

De asemenea, el a prezis că luptele s-ar putea încheia într-o lună.

„Am distrus trei sferturi din batalioanele de luptă împotriva terorismului Hamas. Și suntem aproape de a termina ultima parte a războiului”, a spus liderul israelian. Lupta nu ar dura „mai mult de două luni”.

„Poate șase săptămâni, poate patru”, a adăugat el.  

Netanyahu și-a dat și propriile estimări ale morții. Aproximativ 13.000 de luptători palestinieni au fost uciși, a spus el, în timp ce rata mortalității civile a fost estimată la 1-1,5 pentru fiecare combatant. Asta ar ridica numărul total de uciși – luptători și civili – la peste 26.000.

De asemenea, el a respins ideea unui încetare a focului pentru luna sfântă a musulmanilor Ramadan, spunând că, deși „ar dori să vadă un alt ostatic eliberat”, nu a văzut nicio „dezvoltare în negocieri... Fără o eliberare nu există. va fi o pauză în luptă.”  

Nicio soluție în două state

De asemenea, prim-ministrul israelian a reafirmat respingerea posibilității unui stat palestinian – un subiect care pune Israelul în față cu majoritatea restului lumii.

„Pozițiile pe care le susțin sunt susținute de majoritatea covârșitoare a israelienilor care vă spun după 7 octombrie: „Nu vrem să vedem un stat palestinian”, a spus el.

Netanyahu a abordat în mod direct criticile lui Biden, care a spus că liderul israelian „rănește Israelul mai mult decât îl ajută”.

Netanyahu a răspuns, spunând că, deși nu știa „exact ce a vrut să spună președintele”, dacă Biden spunea că contravine dorințelor sau intereselor Israelului, a greșit „în ambele aspecte”.

„[Poporul israelian] susține, de asemenea, poziția mea, care spune că ar trebui să respingem în mod răsunător încercareaa avea vecin un stat palestinian. Este ceva asupra căruia sunt de acord”, a spus Netanyahu.

Întrebat despre viziunea europeană că nu poate exista pace fără o soluție cu două state, Netanyahu a răspuns: „Da, ar spune asta. Dar ei nu înțeleg că motivul pentru care nu avem pace nu este pentru că palestinienii nu "au un stat. Este pentru că evreii au un stat. Și, de fapt, palestinienii nu s-au gândit să recunoască și să accepte statul evreu".

Chiar și în cazul a ceea ce el a descris drept o schimbare a „conducerii” și „culturii” palestiniene, Netanyahu a insistat totuși ca Israelul să dețină controlul deplin al securității asupra întregului teritoriu arab la vest de râul Iordan.

Totuși, liderul israelian a fost atent în criticile sale față de omologul său american și și mai circumspect când a fost întrebat dacă ar prefera candidatul republican Donald Trump. „Ultimul lucru pe care vreau să-l fac este să intru în arena politică americană”, a spus el.  

Pentru Biden devine din ce în ce mai important să nu înstrăineze aripa stângă a Partidului Democrat în perioada premergătoare alegerilor din SUA din noiembrie. În același timp, sondajele arată că Israelul continuă să se bucure de un sprijin larg în rândul alegătorilor americani.

Între timp, Netanyahu și-a văzut situația internă afectată de atacurile Hamas din 7 octombrie și trebuie să-și liniștească propriul electorat, chiar dacă SUA continuă să ofere sprijin militar și diplomatic cheie Israelului.

Cu privire la întrebarea dacă Israelul ar trebui să-și extindă campania de combatere a Hezbollah-ului în sudul Libanului, el a lăsat deschisă perspectiva unei operațiuni militare pentru a facilita întoarcerea oamenilor care și-au părăsit casele din nordul Israelului din cauza fricii de încrucișare. atacurile la frontieră ale grupării miliției șiite.

„Ei și-au părăsit casele din cauza fricii că Hezbollah ar comite masacrele de la granița de nord cu Libanul pe care Hamas le-a comis la granița cu Gaza. Așa că vom face tot ce putem pentru a restabili securitatea pentru ei și pentru a-i aduce acasă... . Dacă trebuie să o facem cu mijloace militare, o vom face. Dacă există o modalitate diplomatică de a o face, bine. Dar în cele din urmă, o vom face."

Alte stiri din Externe

Ultima oră