Nepszabadsag, vândut unui apropiat al premierului Viktor Orban

25 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Nepszabadsag, vândut unui apropiat al premierului Viktor Orban

'Opimus Press Zrt anunță obținerea a 100% din acțiunile Mediaworks Hungary Zrt', a anunțat site-ul oficial al Bursei de la Budapesta.

Opimus Press este o societate nouă creată în cursul anului și care, potrivit presei ungare, se află în sfera de interese a oligarhului Lorinc Meszaros, un apropiat al prim-ministrului ungar Viktor Orban.

Recenta suspendare a publicării ziarului de către proprietarul său a alimentat temerile privind pluralismul presei în Ungaria, notează AFP.

Nepszabadsag a încetat să apară fără un anunț prealabil la 8 octombrie, în urma unei decizii a proprietarului său, omul de afaceri austriac Heinrich Pecina. Cei circa 60 de jurnaliști ai ziarului nu au fost concediați, dar se află de facto în șomaj tehnic.

Suspendarea apariției acestui ziar, care critica frecvent guvernul, a suscitat suspiciuni privind 'presiuni politice' din partea prim-ministrului conservator Viktor Orban.

Heinrich Pecina a dat asigurări că a luat decizia din motive pur economice, Nepszabadsag, al cărui tiraj scăzuse la 46.000 de exemplare zilnic, acumulând pierderi de 16,4 milioane de euro de-a lungul anului, potrivit proprietarului.

Omul de afaceri austriac a declarat că vrea să vândă marca, ceea ce a suscitat temeri din partea redacției că ziarul ar putea ajunge în sfera de influență a puterii.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său, Opimus a indicat că a făcut o ofertă pentru Mediaworks, care deține Nepszabadsag, întrucât estimează 'că valoarea investiției, deja importantă, ar putea crește pe viitor'.

Pentru moment, detaliile tranzacției nu sunt cunoscute. În comunicat se precizează totuși că noul proprietar 'face o prioritate din decizia privind redeschiderea cotidianului'.

Alte stiri din Externe

Ultima oră