Nepotism la Casa Albă. Donald Trump sfidează regulile

10 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Nepotism la Casa Albă. Donald Trump sfidează regulile

Ginerele lui Donald Trump va fi numit consilier la Casa Albă. Presa americană specula de câteva săptămâni pe marginea rolului pe care Jared Kushner, bogatul soţ al fiicei viitorului preşedinte al SUA, Donald Trump, îl va avea în echipa socrului său, căci influenţa acestuia a crescut simţitor în ultimele luni.

Această nominalizare ar putea accentua bănuielile de conflict de interes şi nepotism la adresa viitoarei echipe prezidenţiale, scrie france24.fr.

Kushner, care nu avea nicio experiență politică înainte de a se angaja în campania socrului său, se regăsește astfel într-un foarte mic cerc de trei apropiați consilieri ai viitorului președinte american, alături de foarte controversatul Steve Bannon, consilier de strategie al lui Trump, și de Reince Priebus, secretar general al Casei Albe.

Foarte influent în timpul campaniei electorale, Kushner joacă deja un rol foarte discret de influent strateg pe lângă socrul său în discuțiile de constituire a viitoarei sale administrații. Dar ocuparea unui post oficial ridică probleme juridice. Nominalizarea sa va trebui aprobată de Congres.

Căsătorit cu Ivanka Trump, Jared Kushner va sărbători marți 36 de ani. El conduce o mare companie de promovare imobiliară moștenită de la tatăl său.

Proprietar al unei reviste imobiliare și al unui săptămânal destinat elitei din Manhattan, Kushner a câștigat încrederea socrului său gestionând cu abilitate campania acestuia pe rețelele sociale.

Este deja o figură-cheie în numeroase dosare, potrivit New York Times: echipa de tranziție a lui Trump ar fi cerut oficialilor din administrația Obama să transmită prin el toate problemele de politică externă care ar putea să suscite atenția noului președinte.

Ca să arate că va fi un preşedinte "altfel", Trump a mai luat o decizie care a lăsat cu gura căscată pe mulţi.

Trump a renunțat, pentru ceremonia de învestitură, la serviciile crainicului Charles Brotman, care a fost vocea oficială la momentul festiv al preluării mandatului prezidențial începând din anul 1957.

Brotman, 89 de ani, a prezentat toate paradele de învestitură prezidențială de când Dwight D. Eisenhower și-a preluat mandatul, pentru a doua oară, în 1957.

Donald Trump, care va depune jurământul ca al 45-lea președinte al SUA în data de 20 ianuarie, la Capitoliul din Washington, sediul Congresului, a rupt astfel o tradiție întinsă de-a lungul mandatelor a 11 președinți ai Statelor Unite.

În locul său, Donald Trump l-a ales pe Steve Ray, un crainic de 58 de ani, care a lucrat pentru echipa de baseball Washington National și mai multe posturi de radio din Washington.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră