Nebraska abolește pedeapsa cu moartea

28 Mai 2015
Nebraska abolește pedeapsa cu moartea
Camera unică a statului Nebraska a votat, cu 30 de voturi contra 19, abolirea pedepsei cu moartea, în ciuda veto-ului guvernatorului Peter Ricketts. Statul republican devine astfel al 19-lea stat al SUA din cele 50 care înlocuiește pedeapsa capitală cu închisoarea pe viață. El este primul stat care o abolește după Maryland în 2013 și al șaptelea din 2007.

Nebraska nu a mai executat niciun condamnat din 1997 și are zece condamnați la moarte, a căror pedeapsă va fi comutată în închisoare pe viață, scrie New York Times. Un al unsprezecelea a murit marți de cancer după 30 de ani de închisoare.

Marți, guvernatorul republican Peter Ricketts a opus veto, așa cum a promis, în prezența unei familii de victime, susținând că abolirea pedepsei capitale "trimite mesaje proaste locuitorilor din Nebraska care, în marea lor majoritate, susțin pedeapsa cu moartea". A fost nevoie de 30 de voturi pentru a anula acest veto. Promulgatorul legii, Ernie Chambers, le-a obținut după o dezbatere aprinsă de peste două ore.

Alte stiri din Externe

Ultima oră