NATO avertizează că o „alianță a puterilor autoritare” lucrează activ împotriva democrațiilor occidentale

06 Apr 2024
NATO avertizează că o „alianță a puterilor autoritare” lucrează activ împotriva democrațiilor occidentale

Într-un interviu acordat BBC cu ocazia aniversării a 75 de ani a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, secretarul general al acesteia, afirmă că o „alianță a puterilor autoritare” lucrează din ce în ce mai mult împreună împotriva democrațiilor occidentale. Potrivit acestuia, Rusia, Iran, China și Coreea de Nord sunt din ce în ce mai apropiate, scrie Le Monde.

Șeful NATO explică că „China sprijină economia de război a Rusiei, furnizând piese cheie industriei de apărare și, în schimb, Moscova își ipotecă viitorul Beijingului”. El adaugă că Rusia oferă tehnologie Iranului și Coreei de Nord în schimbul munițiilor și echipamentelor militare. Potrivit acestuia, NATO trebuie să lucreze cu alte țări dincolo de geografia sa – precum Japonia și Coreea de Sud – pentru a „opune acestei alianțe consolidate a puterilor autoritare” . Potrivit lui, lumea este acum „mult mai periculoasă, mult mai imprevizibilă” și „mult mai violentă” .

Întrebat despre ajutorul acordat Ucrainei, el a mai spus că are încredere în capacitatea aliaților de a găsi un acord de finanțare pe termen lung până în iulie, dar a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să facă un „compromis” .

„În cele din urmă, depinde de Ucraina să decidă ce fel de compromisuri este dispusă să facă. Trebuie să-i ajutăm să poată obține un rezultat acceptabil în jurul mesei de negocieri ”, adaugă el, precizând că nu cere Ucrainei să ofere concesii în acest moment, considerând că „adevărata pace” va fi realizabilă atunci când „Ucraina va câștiga” .

Stoltenberg a refuzat să se lase atras dacă este îngrijorat de posibila întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă, spunând doar că este sigur că SUA vor continua să fie un aliat important, oricine ar fi la conducere.

Dar remarcile sale despre modul în care regimurile din întreaga lume lucrează împreună sunt o reamintire pentru liderii occidentali a puzzle-ului diplomatic complicat și periculos pe care trebuie să-l pună împreună.

Potrivit Financial Times, NATO lucrează la un pachet de ajutor pe cinci ani și mai mulți ani pentru Ucraina, în valoare de până la 100 de miliarde de dolari, disponibil indiferent de evoluțiile politice din Occident.

Alte stiri din Externe

Ultima oră