Muntele Everest se mută!

16 Iun 2015
Muntele Everest se mută!
Muntele Everest, pe care se află cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 m, s-a ”mutat” cu trei centimetri, din cauza recentelor cutremure din Nepal, din 25 aprilie și 12 mai. În ciuda zvonurilor publicate în presa internațională, presa chineză precizează că înalțimea muntelui nu a fost afectată, relatează First Post.

Chomolungma (numele tibetan al muntelui) s-a mutat 40 de centimetri spre nord-est în ultimii 10 ani, potrivit Administrației Naționale de Cartografie și Informații Geologice din China. Acest vârf muntos s-a mișcat cu o viteză medie de patru centimetri pe an și s-a înălțat într-un ritm de 0,3 centimetri anual în intervalul 2005-2015.

Aceste schimbări sunt explicate de specialiști prin situarea muntelui în zona de contact a două plăci tectonice — cea indiană și cea continentală—, a căror deplasări frecvente generează și seisme foarte puternice. Schimbările geografice pe care le produc aceste fricțiuni dintre plăcile tectonice au o  influență puternică asupra climei și a mediului înconjurător din partea de sud-est a Asiei, sunt de părere specialiștii chinezi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră