Cotidianul Die Presse recomandă austriecilor să vină să lucreze în România

29 Mai 2015
Cotidianul Die Presse recomandă austriecilor să vină să lucreze în România
Din motive încă neelucidate, cotidianul austriac Die Presse publică un îndrumar pentru cetăţenii austrieci dispuşi să vină la muncă în România. “Pentru cetăţenii UE, dreptul de şedere în România este de până la trei luni, începând cu data intrării în ţară, fără nici o condiţie în plus. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot rămâne chiar şi şase luni”, scrie sursa citată.  

Cine vrea să rămână mai mult de trei luni are nevoie de un aviz de la Inspectoratul General pentru Imigraţie. „Rămâne doar cine este apt de muncă, poate să ateste resurse financiare ca să se întreţină cel puţin la nivelul venitului minim din România şi trebuie să fie asigurat medical. Mai mult pot rămâne şi cei care imigrează în scop de formare profesională sau educaţională. Cetăţenii UE şi rudele acestora, care se află deja de cinci ani în România, au dreptul să solicite drept de şedere pe termen nelimitat”, notează austriecii.
 
Ei enumeră şi câteva motive care ar trebui să îi facă pe austrieci să ia în calcul angajarea la o firmă din România. „Rata şomajului în februarie 2015 a fost de 6,4%. O treime din populaţie lucrează în agricultură. Sectorul serviciului a câştigat în importanţă, însă este mult sub media UE. Salariul mediu net în Bucureşti este de 387 de euro. Şanse bune de angajare sunt în sectorul de ambalare şi construcţii, însă şi în domeniul de securitate personală şi de imobiliare cererea este destul de mare”, scriu jurnaliștii austrieci. 
 
Conform recomandărilor lor, ”la mare căutare este personalul calificat în construcţii (zidari, pavatori sau dulgheri), electricieni, mecanici, montatori şi operatori de maşini în industria textilă”. ”Cererile pot fi formulate în română sau engleză. CV-ul trebuie să fie în română, preferabil varianta Europass. Puneţi accentul pe individualitate. Încercaţi să vă recomandaţi exact firmei unde doriţi să vă angajaţi”, continuă articolul. 
 
Ca sfat, Die Presse scrie că în ultimul timp au câştigat în importanţă aplicaţiile online, deci CV-ul poate fi trimis într-un email şi pot fi atașate diferite documente sau se poate aplica direct pe pagina de internet a firmei. ”Dacă veţi fi chemat la un interviu de prezentare, este posibil ca angajatorul să vă supună la un test psihologic. Mediul online din România oferă o multitudine de platforme unde îţi poţi căuta un loc de muncă. 
 
Pe lângă acestea, mulţi folosesc şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Ca şi în Austria, există ziare şi pagini online cu anunţuri din partea firmelor. Dacă vă aflaăi deja în România, puteţi să apelaţi la o firmă de recrutare”, scriu în încheiere jurnaliștii austrieci. (I.D)

Alte stiri din Externe

Ultima oră