„Mulțumesc America!”: Zelensky și Netanyahu din Israel au salutat adoptarea unui pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari

21 Apr 2024
„Mulțumesc America!”: Zelensky  și Netanyahu din Israel au salutat adoptarea unui pachet de ajutor de 95 de miliarde de dolari

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și liderul israelian Benjamin Netanyahu le-au mulțumit parlamentarilor americani după ce au votat în favoarea unor noi pachete de ajutor pentru țările lor în valoare de miliarde de dolari, scrie CNN

„Mulțumesc, America!” a scris Zelensky pe Telegram sâmbătă, la scurt timp după ce Camera Reprezentanților a adoptat Legea privind creditele suplimentare pentru securitatea Ucrainei, mult amânată, printr-un vot de 311-112.

Proiectul de lege a făcut parte dintr-un pachet mai larg de 95 de miliarde de dolari care oferă ajutor extern pentru Ucraina, Israel și regiunea Indo-Pacific. Acesta oferă aproape 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina și alte țări din regiune să lupte împotriva Rusiei, în timp ce Casa a aprobat, de asemenea, finanțare în valoare de 26,4 miliarde de dolari pentru Israel și 8,1 miliarde de dolari pentru a contracara acțiunile Chinei în Indo-Pacific.

Zelensky a spus că decizia va menține „istoria pe drumul cel bun”.

„Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atâta timp cât America ajută la protejarea lor. Proiectul de lege vital al SUA privind ajutorul adoptat astăzi de Parlament va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele națiuni să devină mai puternice. Doar pacea și securitatea pot fi atinse doar prin putere”, a adăugat Zelensky.

Între timp, Camera a adoptat Suplimentul de Securitate Israelului cu un vot de 366-58.

„Mulțumesc prieteni, mulțumesc America!” a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o postare pe rețelele de socializare, adăugând că proiectul de lege demonstrează „sprijinul bipartizan puternic pentru Israel și apără civilizația occidentală”.

Cu toate acestea, Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, a condamnat pachetul de ajutor pentru Israel, descriindu-l ca o „escaladare periculoasă” și un act de agresiune care ar duce la mai multe victime palestiniene în războiul Israelului împotriva Hamas.

Măsurile au nevoie încă de aprobarea Senatului, care ar putea începe să le voteze de marți .

Președintele american Joe Biden a spus că adoptarea de către Parlament a proiectelor de lege privind ajutorul extern a transmis un „mesaj clar” despre conducerea Americii către glob și a îndemnat Senatul să „trimită rapid acest pachet la biroul meu, astfel încât să îl pot semna pentru a deveni lege”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră