Parlamentul de la Chișinău a respins moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip

03 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Parlamentul de la Chișinău a respins moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip

Doar 47 de deputați din PSRM, PCRM și PLDM sunt prezenți în plen, a anunțat vicepreședintele parlamentului din Republica Moldova, Vladimir Vitiuc, în deschiderea ședinței de luni a legislativului. 

După ședință, premierul Pavel Filip a afirmat că majoritatea parlamentară a luat o decizie corectă refuzând să ofere 'o platformă pentru un show politic' celor care au semnat moțiunea de cenzură.

'Cred că acest document este neserios, demagogic și cinic, mai ales că semnatarii acestei moțiuni sunt persoane care au pus baza, au gestionat și au beneficiat de schemele pentru sustragerea de mijloace financiare din Banca de Economii', a subliniat Filip, potrivit agenției de presă MOLDPRES, citată de agerpres.ro.

În replică, deputații PLDM și PSRM au declarat că ceea ce s-a întâmplat astăzi este o ilegalitate. 'Conform regulamentului parlamentului, proiectul trebuia avizat de Comisia juridică, pentru numiri și imunități a legislativului, ceea ce nu s-a întâmplat. La fel, ședințele parlamentului sunt stabilite pentru zilele de joi și vineri, dat fiind că lunea este ziua de lucru în teritoriu pentru deputații din Republica Moldova. Totodată, legea prevede că moțiunea de cenzură trebuie dezbătută în plen', a precizat liderul PSRM, Igor Dodon, subliniind că inițiatorii moțiunii se vor adresa marți pe marginea acestui subiect Curții Constituționale.

Pe durata desfășurării ședinței, reprezentanți și simpatizanți ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, PSRM și ai Partidului Nostru au protestat în fața parlamentului, fiind nemulțumiți de hotărârea guvernului privind asumarea răspunderii pentru un pachet de legi.

Moțiunea de cenzură a fost depusă în urmă cu șase zile de 37 de parlamentari din PSRM, PCRM și PLDM, după ce executivul a decis să-și asume răspunderea în fața parlamentului pe șapte legi care se referă la sectorul financiar-bancar, dar și la convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență oferite de către Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci care au fost lichidate. Premierul Filip a declarat că 'toate proiectele de legi au fost coordonate cu Fondul Monetar Internațional, care urmează să examineze în octombrie 2016 un nou program pentru R. Moldova'.

Deputați ai majorității parlamentare au specificat anterior că, după respingerea moțiunii de cenzură împotriva guvernului, legile asumate de executiv intră automat în vigoare și urmează să fie publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Alte stiri din Externe

Ultima oră