Miza ieșirii Greciei din zona euro: Active ale statului de 50 milioane de euro

12 Iul 2015
Miza ieșirii Greciei din zona euro: Active ale statului de 50 milioane de euro
Cererea Germaniei ca Grecia sa iasa din zona euro pentru o perioada de cinci ani, timp in care economia acesteia sa fie supusa unei restructurari severe pare ,mai degraba, o capcana. Logic, nu poate exista din nicio perspectiva un beneficiu real pentru UE in cazul unei asemenea variante iar aceasta propunere a venit dupa ce guvernul grec acceptase aproape toate cererile creditorilor.

Dar in propunerea Germaniei, propunere sustinuta si de Finlanda, exista un punct care poate da o idee despre ce se vrea de la aceasta febra care a cuprins UE. Cum majoritatera statelor din clubul euro considera ca Grecia nu-si va indeplini promisiunile de reforma considera ca e nevoie si de o garantie.

Mai precis,se doreste ca Grecia sa instituie un fond de garantie de 50 miliarde de dolari din care sa-si plateasca datoriile. Deoarece tara este falita, guvernul Tsipras ar trebui sa se angajeze sa vanda bunuri(active) de stat pentru a face rost de bani.

La inceputul anului, creditorii internationali au cerut privatizarea porturilor, aeroporturilor, companiei de apa dar si de posta .
Acceptarea acestor privatizari poate debloca situatia negocierilor dintre Atena si UE si, probabil, toata lumea va ajunge la concluzia ca iesirea din “euro” nu e o idee buna. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră