SCANDAL MONSTRU în Germania. Procurorul general, DEMIS după ce a deschis un dosar de trădare în cazul unor jurnalişti

05 Aug 2015
SCANDAL MONSTRU  în Germania. Procurorul general, DEMIS după ce a deschis un dosar de trădare în cazul unor jurnalişti
Heiko Maas, ministrul german al Justiției l-a demis pe Harald Range, procurorul-şef al ţării, după ce acesta a acuzat guvernul de amestec într-o investigaţie a unui caz de trădare. 
 
Biroul lui Range a investigat până în prezent dacă site-ul Netzpolitik a dezvăluit secrete de stat în articole despre planurile de a intensifica supravegherea comunicării online. Doi dintre jurnalişti ar fi fost acuzaţi de trădare.

Într-un atac fără precedent, Harald Range, l-a acuzat în cursul dimineţii de marţi pe ministrul Heiko Maas de „un atac intolerabil la adresa justiţiei”, susţinând că i-a cerut să pună capăt investigaţiilor pentru a se stabili dacă materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret.
 
„Libertatea presei şi libertatea de exprimare sunt valori fundamentale, dar această libertate, inclusiv pe Internet, nu este nelimitată. Acest lucru nu exonerează jurnaliştii de obligaţia de a respecta legea. Este responsabilitatea justiţiei ca legea să fie aplicată, iar această sarcină nu poate fi îndeplinită decât în afara influenţei politice”, a declarat el, citat de Le Monde.
 
Imediat după această declaraţie, Heiko Maas a declarat că nu mai are încredere în procurorul general, iar, după o consultare cu Angela Merkel, a cerut demiterea acestuia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră