Ministrii europeni de Interne se reunesc pe 14 septembrie pentru a discuta pe tema crizei refugiatilor

30 Aug 2015
Ministrii europeni de Interne se reunesc pe 14 septembrie pentru a discuta pe tema crizei refugiatilor
Ministrii de Interne din Uniunea Europeana se vor reuni de urgenta la 14 septembrie la Bruxelles, in contextul in care blocul comunitar incearca sa gaseasca solutii in fata agravarii crizei imigrantilor.

"Pentru a evalua situatia de pe teren si actiunile politice in desfasurare si pentru a discuta despre noi initiative de consolidare a raspunsului UE, ministrul luxemburghez pentru imigratie si azil, Jean Asselborn, a decis organizarea unui Consiliu JAI (Justitie si Afaceri Interne - n.red.) extraordinar", a precizat, intr-un comunicat, Luxemburgul, care asigura presedintia rotativa a UE.

Discutiile se vor concentra pe procedurile de expulzare a imigrantilor daca solicitarea lor de azil este respinsa, pe cooperarea cu tari terte si pe masuri de prevenire a traficului cu imigranti, se mai mentioneaza in comunicat.

Anterior, ministrii de Interne francez, german si britanic au cerut organizarea unui Consiliu JAI "in urmatoarele doua saptamani", pe fondul crizei imigrantilor.

Bernard Cazeneuve, Thomas de Maiziere si Theresa May "cer presedintiei luxemburgheze a Uniunii Europene sa organizeze un prim consiliu JAI (Justitie si Afaceri Interne) in urmatoarele doua saptamani pentru a pregati eficient deciziile celui din 8 octombrie si pentru a progresa in mod concret", se mentioneaza intr-un comunicat de presa comun publicat dupa intalnirea celor trei ministri, in marja unei reuniuni, la Paris, a reprezentantilor din noua tari europene, avand ca tema securitatea transporturilor.

In cursul intalnirii, cei trei au "subliniat necesitatea de a lua masuri imediate pentru a face fata provocarii pe care o constituie aceste afluxuri de imigranti". Ei au insistat in special pe "urgenta de a infiinta, cel mai tarziu pana la sfarsitul anului", in Grecia si in Italia, a asa-numitelor 'hot spots', centre de triere in care sa se poata face distinctia intre refugiati si imigranti economici ilegali.

Cei trei ministri doresc totodata intocmirea "cat mai rapida" a unei "liste cu tari de origine sigure" pentru a "completa regimul de azil european comun, a-i proteja pe refugiati si a asigura eficienta returnarilor imigrantilor ilegali in tarile de origine".

Alte stiri din Externe

Ultima oră