Militar chinez, arestat în SUA în timp ce încerca să fure datele studiilor medicale

14 Iun 2020 | scris de A.A.
Militar chinez, arestat în SUA în timp ce încerca să fure datele studiilor medicale

Un militar chinez a fost prins în timp ce încerca să plece din California cu mai multe date ale unor studii medicale după ce a încercat să aplice pentru o viză de studiu în SUA, anunță Departamentul de Justiție, conform Fox News.

Xin Wang, un cercetător și membru al Armatei chineze, a fost arestat pe aeroportul din Los Angeles în timp ce încerca să se îmbarce în avionul ce-l ducea în Tianjin din China. Oficialii au transmis presei locale dovezile prin care acesta a fost acuzat și de obținere ilegală a unei vize americane.

Wang a aterizat în SUA pe 26 martie 2019 pentru a participa la un studiu realizat de Universitatea din California conform propriilor declarații din viza provizorie. În cadrul formularului depus, acesta a transmis mai multe informații false inclusiv declarația că a încetat orice legătura cu armata chineză încă din 2016. Aceste minciuni i-ar fi sporit posibilitatea de a obține viza de muncă și cercetare.

Oficialii americani au declarat că Wang își desfășura activitatea sub instrucțiunile clare ale directorului laboratorului medical din China unde lucra de fapt. Acesta trebuia să observe cum se desfășura activitatea în laboratorul din California pentru a reuși să-l copieze cu exactitate și în China, dar a încercat să fure informații medicale complete și să le trimită conaționalilor săi.

S-au putut identifica mai multe e-mailuri trimise în China ce conțineau informații confidențiale, iar în cadrul interogatoriului, Wang a recunoscut că este maior în armata chineză și a fost plătit pentru toate informațiile obținute.

Conversațiile de pe telefonul său au fost șterse atunci când acesta se pregătea să părăsească Statele Unite. Dacă va fi găsit vinovat, riscă să-și petreacă următorii 10 ani în pușcărie și să achite o amendă de 250.000 de dolari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră