GRECIA. Miercuri, zi de greve şi zi de vot în Parlament

15 Iul 2015
GRECIA. Miercuri, zi de greve şi zi de vot în Parlament
După negocierile Greciei cu ţările din zona euro, Guvernul lui Alexis Tsipras urmează să se confrunte cu furia din cadrul coaliţiei sale, dar mai ales a alegătorilor. Pentru a obţine un al treilea plan de ajutorare, Atena s-a angajat să realizeze numeroase reforme dure, scrie lemonde.fr.

Dar acordul suscită divizare în rândul majorităţii. Pentru unii reprezentanţi ai partidului său, Syriza, acordul constituie o trădare a voinţei populare exprimate la urne, cu ocazia referendumului de la 5 iulie, când 61% dintre greci au spus NU austerităţii.

Tuturor criticilor, Tsipras le-a răspuns într-un mesaj difuzat la televiziune marţi seara, în care a spus:”Îmi asum responsabilitatea unui text în care nu cred, dar îl semnez, pentru a evita un dezastru pentru ţară”.

„Acest acord va trece cu voturile opoziţiei, nu cu cele ale poporului”, a avertizat ministrul Energiei, Papagiotis Lafazanis. Acesta a rupt deja solidaritatea guvernametală cu peste zece deputaţi.

Tsipras va trebui să se bazeze pe Pasok (social-democraţi), Noua Democraţie (conservatori) şi Potami (centru-stânga).

Cât despre partenerul Syrizei în cadrul coaliţiei guvernamentae, partidul Grecilor Independenţi (ANEL), acesta a lăsat să planeze dubiile în legătură cu votul său, precizând că este necesară susţinerea Guvernului. Dată fiind această contestare, Tsipras nu exclude o eventuală remaniere.

Aprobarea deputaţilor greci nu este decât prealabilă. Va trebui ca Parlamentele mai multor ţări să se pronunţe – printre care Franţa, miercuri, o comisie a Parlamentului finlandez, joi şi Germania, vineri – înainte de a se concretiza promisiunea făcută Greciei de negociere a unui nou pln de ajutorare.

În afara partidului său, Tsipras va trebui să se confrunte cu reacţia electoratului, mai ales a sindicatelor.

Sindicatul funcţionarilor, Adedy, a fost primul care a lansat un apel la grevă pentru 15 iulie. Dar şi la organizarea unei manifestaţii în faţa Parlamentului, miercuri după-amiază, în momentul în care parlamentarii vor vota acordul cu creditorii.

Şi sindicatul colectivităţilor locale, Poe-Ota, a chemat la grevă. Băncile vor rămâne închise cel puţin până joi.

Grecia trebuie să găsească 12 miliarde de euro până la sfârşitul lui august, inclusiv pentru a rambursa datoria la Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Într-un raport publicat marţi seara, FMI a apreciat că Europa nu face suficiente eforturi pentru Grecia, adăugând că datoria ar trebui redusă. (M.C)




Citi'i mai multe despre situaţia din Grecia şi din lume la rubrica Externe!





Alte stiri din Externe

Ultima oră