Micuțul Aylan, simbolul tragediei refugiaților, a fost înmormântat la Kobane

04 Sep 2015
Micuțul Aylan, simbolul tragediei refugiaților, a fost înmormântat la Kobane
Aylan Kurdi, micul refugiat sirian de numai trei ani, care a murit înecat și a cărui imagine a devenit simbolul tragediei refugiaților, precum și fratele său mai mare, Galip și mama lor, Rihanna, au fost înmormântați vineri în orașul Kobane din Siria, scrie france24.com.

Fotografia în care cadavrul micuțului Aylan apărea pe nisip, în buza mării, cu fața în jos, părea aproape ireală. Un fotomontaj, cu o păpușă stricată, aruncată în apa mării. Dar nu, era vorba despre un copil, despre o viață de om care s-a sfârșit brusc când încerca, de fapt, să fugă de moarte. Imaginea lui a stârnit valuri de emoție, dar și de indignare în lumea întreagă. Unii se întreabă și chiar dezbat această temă, dacă e bine că o astfel de imagine este difuzată de presă.

Fiecare catastrofă umanitară a avut însă imaginile sale simbol. Aylan a devenit un simbol al unei crize umanitare grave, ale cărei dimensiuni nu le putem imagina încă.

Cu ochii în lacrimi, Abdullah Kurdi, tatăl lui Aylan, a asistat la înmormântarea celor trei cadavre la Kobane, oraș cu o populație majoritar kurdă, situat la frontiera turcă. El a declarat cu această ocazie că moartea alor săi ar trebui să încurajeze țările arabe să vină în ajutorul refugiaților sirieni.

”Vreau ca guvernele arabe, țările europene să vadă ce li s-a întâmplat copiilor mei, iar în numele lor să ajute”, a declarat acesta pentru un post de radio local.

După naufragiul care a decimat familia Kurdi, poliția turcă a arestat joi patru presupuși cărăuși, toți de naționalitate siriană. (M.C)


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră