Merkel nu se dezminte: "Germania va continua să primească refugiaţi"

29 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
Merkel nu se dezminte:

Cancelarul german susține că Germania poate face faţă valului de refugiaţi, chiar dacă recunoaşte că printre aceştia s-au putut infiltra şi potenţiali terorişti.

"Jihadiștii vor să pună sub semnul întrebării disponibilitatea noastră de a primi persoane în dificultate. Ne opunem ferm urii și fricii. (...) Din păcate, trebuie să acceptăm că numeroși luptători islamiști au ajuns în Europa din Siria", a declarat Angela Merkel într-o conferință de presă la Berlin.

Ea a recunoscut, totodată, că atacatorii ISIS care s-au dat drept refugiați "au ridiculizat" Germania.

"La fel ca ieri, și astăzi sunt convinsă că vom reuși să ducem la bun sfârșit această responsabilitate istorică în aceste vremuri de mondializare. Vom reuși și am reușit deja multe lucruri în ultimele luni. Frica nu poate servi ca fundament pentru acțiune politică. Principiul fundamental conform căruia o țară precum Germania nu poate renunța la responsabilitatea sa umanitară — ci dimpotrivă, trebuie să și-o asume — rămâne valabil", a continuat șefa guvernului german, potrivit Reuters.

Cancelarul a promis că va face tot ce va putea pentru a preveni comiterea de noi atacuri și a anunțat un plan de securitate în nouă puncte, care cuprinde măsuri pentru a facilita expulzarea refugiaților respinși sau care încalcă legea.

Anul trecut, în Germania au ajuns 1,1 milioane de refugiați. Statisticile oficiale nu arată o corelare între sosirea lor şi creşterea criminalităţii sau riscului terorist.

Din totalul refugiaților, 18% au o diplomă universitară, 20% au terminat liceul, 22% au terminat şcoala primară și 7% nu au nicio formă de educaţie. Mai mult, 81% dintre refigiați nu au diplome de calificare în muncă.

Dintre refugiații care au ajuns în Germania cu vârste sub 22 de ani, 46% sunt din Eritreea, 40% din Afganistan și 27% din Irak, potrivit Centrului de Migrație din Germania.

Din totalul refugiaților care au ajuns în Europa anul trecut 60% sunt bărbați.

Alte stiri din Externe

Ultima oră