Măsuri extreme de precauție pentru Patricia. Cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Emisfera Vestică va lovi Mexicul

23 Oct 2015
Măsuri extreme de precauție pentru Patricia. Cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Emisfera Vestică va lovi Mexicul
Mexicul era în alertă vineri, înainte de sosirea uraganului Patricia, cel mai puternic înregistrat vreodată pe continentul american, clasat în categoria 5 și 'potențial catastrofal", cu riscuri de inundații și alunecări de teren, transmit France Presse și EFE.

Autoritățile au dispus deplasarea locuitorilor, închiderea porturilor și școlilor și au cerut turiștilor să-și anuleze călătoria în zonă, în condițiile în care uraganul urmează să atingă coasta mexicană a Pacificului vineri seara târziu în statul Jalisco ( vest).

"Este un uragan devastator, cel mai mare înregistrat vreodată, de aceea trebuie să luăm măsuri de precauție extreme", a declarat ministrul mexican de interne, Angel Osorio Chong, la postul Radio Formula — relatează France Presse.

Meteorologii estimează că uraganul este de așteptat să ajungă pe coasta mexicană între importantul port Manzanillo și orașul turistic Puerto Vallarta, care ar putea fi lovite cu toată forța. Toate magazinele au fost închise în Puerto Vallarta, iar proprietarii au sigilat ferestrele.

Potrivit Centrului de supraveghere a uraganelor din Miami, este vorba de 'cel mai puternic uragan înregistrat vreodată" în Oceanul Atlantic și nord-estul Pacificului.

La ora 15.00 GMT, Patricia se afla la 200 de kilometri sud-vest de Manzanillo și se deplasa spre nord-vest cu viteza de 17 kilometri pe oră, cu vânt suflând cu o viteză de 325 de kilometri pe oră și rafale de până la 400 de kilometri pe oră, potrivit meteorologilor. Furtuna ar putea aduce precipitații ce ar putea atinge 51 de centimetri în statele mexicane Jalisco, Colima, Michoacan și Guerrero, ceea ce ar putea genera alunecări de teren.

"Modificări în intensitate sunt încă posibile astăzi, dar este de așteptat ca Patricia să rămână extrem de periculos, de categoria 5", indică experții într-un comunicat publicat la ora 12.00 GMT și citat de AFP.

Alte stiri din Externe

Ultima oră