Măsuri drastice în Turcia: Vânzarea câinilor şi pisicilor în petshopuri, interzisă

24 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Măsuri drastice în Turcia: Vânzarea câinilor şi pisicilor în petshopuri, interzisă

Vânzarea de pisici și câini în magazinele pentru animale de companie va fi interzisă în Turcia, conform unui nou regulament al Ministerului Apei şi Silviculturii, relatează hurriyetdailynews.com.

Ministerul a pregătit un proiect de lege privind animalele, drepturile animalelor și petshopuri, după o serie de întâlniri cu reprezentanții grupurilor pentru drepturile animalelor.

Potrivit noilor reglementări, cei care doresc să cumpere animale de companie de la petshopuri trebuie să le aleagă din cataloage, deoarece proprietarilor de asfel de magazine li se va interzice să țină pisici și câini la vânzare.

Pisicile și câinii vor fi crescuți în locații special amenajate, echilibrate din punct de vedere al luminii și căldurii. Proprietarii de petshopuri vor putea expune în magazine numai pești și unele specii de păsări.

Legea interzice proprietarilor să iasă afară cu patru specii de câini - Pitbull Terrier, Tosa japoneză, Fila Brasileiro și Dogo Argentino - fără lesă și botniţă.

Directorul general al Direcției de conservare a naturii și parcuri naționale (DKMP), Nurettin Taș, a declarat că persoanele care încalcă acest regulament vor fi amendaţi.

"Am interzis în totalitate plimbarea câinilor care reprezintă un pericol pentru public, după ce am constituit consiliu științific care să identifice speciile în cauză. Cei care plimbă astfel de câini fără lesă și botniţă, vor fi amendați ", a spus Taș.

Între timp, toate pisicile și câinii de companie vor primi pașapoarte și vor fi înregistrate într-o bază de date a ministerului, în termen de 15 zile de la data adoptării legii.

Animalele de companie vor fi, de asemenea, cipate, cu detalii despre animal și proprietar. Cei care își abandonează animalele în stradă vor fi identificați și amendați, cu ajutorul detaliilor din microcip, conform regulamentului.

O altă schimbare prevăzută de proiectul de lege este interzicerea parcurilor de delfini din întreaga Turcie.

Cu toate acestea, Platforma Solidarității Drepturilor Animalelor a criticat schimbările, spunând că proiectul a fost pregătit fără a solicita opinii din partea oamenilor de știință, a organizaţiilor profesionale și a ONG-urilor.

De asemenea, ONG-ul a avertizat că, dacă proiectul devine lege, va genera un "genocid de animale", deoarece patrupedele vor fi împușcate sau otrăvite pentru a preveni creșterea numărului lor.
  
Taș a respins criticile, menționând că, dacă regulamentul devine lege, construirea unei grădinițe de animale va fi obligatorie pentru districtele cu o populație de peste 100.000.

"De asemenea, oamenii care au ucis, otrăvit, vândut pentru hrană sau au practicat sexul cu animale vor fi condamnați la închisoare", a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră