La televizor să apară la fel de multe femei, câţi bărbați! Ești de acord?

21 Iul 2016 | scris de Istvan Deak
La televizor să apară la fel de multe femei, câţi bărbați! Ești de acord?

Nu vi se pare cel puțin ciudat că în afară de justiție, aproape toate domeniile importante prezentate la televizor în România sunt acaparate de bărbați? Raportul mediu al invitaților la talkshow-urile politice de la principalele posturi de știri este de o femeie la patru bărbați, e normal și bine să fie așa?

“Presa are capacitatea uriașă de a contribui pozitiv la atingerea egalității de gen la toate nivele prin promovarea balansată și renunțarea la stereotipuri când vine vorba despre femei și bărbați, în special în reclame, prezentând femeile în roluri decizionale și în funcții de putere”, nota Consiliul UE în 2013.

Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) își propune să monitorizeze situația în toate statele membre UE și să contribuie la atingerea cât mai rapidă a egalității de gen.

Experții EIGE au ajuns la concluzia că numărul femeilor care apar la televizor în calitate de experți este mult mai mic în comparație cu cel al bărbaților, nu doar în România, ci și la nivelul statelor UE. Femeile sunt percepute la televizor ca o voce a societății civile sau ca celebrități, și nu ca experți.

“Femeile sunt luate în considerare mai mult pentru teme precum sănătate și familie și sunt eludate când vine vorba despre teme serioase, precum politică, apărare sau economie. Femeile peste 50 de ani sunt marginalizate aproape complet”, se arată într-un raport al institutului.

În ultimii ani, 67% dintre absolvenții facultăților de jurnalism și comunicare din UE au fost femei, însă numărul femeilor angajate în media este de doar 44%. Nu ar fi asta principala problemă, ci numărul scăzut al femeilor care ajung în funcții de conducere în media, doar 33%.

“O creștere a numărului de femei în funcții decizionale în media ar putea duce la introducerea în agenda editorială a unui conținut orientat mai mult pe tematica de gen, prezentând o imagine mai balansată despre viața femeilor și bărbaților și a contribuției femeilor în societate. În consecință, asta ar avea un impact pozitiv asupra politicilor publice și a atitudinii și comportamentului privat”, mai notează Consiliul UE.

EIGE are și câteva recomandări practice: renunțarea la stereotipiile despre bărbați și femei (de exemplu, imagini care prezintă femeile drept gospodine sau cele axate doar pe felul în care sunt îmbrăcate), reprezentare egală a experților femei și bărbați în dezbaterile televizate, și nu în ultimul rând folosirea unui limbaj echidistant (de exemplu, folosirea termenului de președinta și nu pe cel de doamna președinte).

Nu în ultimul rând, experții vin și cu soluții și cazuri de bună practică. Moderatorul emisiunii ”Tonight with Vincent Brown” de la o televiziune irlandeză, a luat decizia, din propria inițiativă, să invite în fiecare seară la fel de multe femei ca și bărbați.

În acest sens, EIGE pregătește lansarea în viitorul apropiat a unei baze de date cu experți femei în fiecare țară UE, care pot fi contactate în funcție de temele abordate. Experții recomandă și traininguri de egalitate de gen în trusturile media care să îi facă pe jurnaliști și pe șefii lor să conștientizeze repercusiunile erorilor pe care le comit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră