Marocul a pierdut un proces intentat unui cotidian spaniol

20 Mai 2015
Marocul a pierdut un proces intentat unui cotidian spaniol
Judecătorul Audienței Naționale spaniole, Jaqvier Gomez Bermudez, a respins pentru a doua oară plângerea depusă de către primul ministru al Marocului, Abdelila Benkirar, în ianuarie 2014 împotriva ziaristului Ignacio Cembrero și contra cotidianului El Pais, pentru un presupus delict de promovare a terorismului, scrie cotidianul conservator spaniol ABC.

Cebrero, în acea perioadă corespondent al ziarului în zona Magrebului, a postat pe blogul lui, asociat cotidianului El Pais, un clip video al organizației Al Qaida din Magreb, în care regimul marocan era acuzat de corupție. În plus, erau proferate amenințări cu atacuri teroriste la adresa regatului și regelui Mohammed al VI-lea.

Magistratul a subliniat ca ziaristul "atât în articolul care a însoțit postarea video, cât și în lunga lui carieră ca jurnalist, a spus clar și fără loc de interpretare, că terorismul este un flagel și că Regatul Marocului acționează în mod activ și cu multe reușite contra terorismului". Judecătorul a concluzionat că, în ciuda deciziei nu tocmai bune de a posta video-ul, ziaristul nu a avut niciodată intenția de a promova, susține, disemina și propaga terorismul, să laude sau să susțină teroriștii.

Dar judecătorul spaniol Javier Gomez Bermudez a considerat că postarea clipului video nu constituie cu nimic o apologie pentru terorism, chiar dacă documentul ”are un conținut clar subversiv și intenționează să încurajeze terorismul”.

În urma acestui scandal, Ignacio Cembrero a fost rechemat în Spania, deși fusese 20 de ani corespondent al ziarului în Maroc. De altfel, comitetul redacțional a denunțat această măsură.

Clipul video a fost publicat și pe site-ul antiterorist american SITE, dar acest lucru nu a îngrijorat pe nimeni până în prezent.

În Maroc, în schimb, jurnalistul Ali Anouzla a fost arestat și încarcerat pentru faptul că a postat un link către documentul cu pricipna pe site-ul revistei Lakome. Jurnalistul marocan a fost eliberat , dar continuă să facă obiectul unui proces, pentru apologie la terorism.


 


 


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră