Guvernul de la Londra a lansat o inițiativă controversată prin care o echipă de elită din cadrul poliției va monitoriza rețelele sociale pentru a identifica „sentimente anti-imigrație” și posibile semne de tulburări civile. În timp ce Guvernul susține că măsura are scopul de a preveni violența și de a proteja ordinea publică, criticii avertizează că statul britanic alunecă periculos spre o formă de cenzură instituționalizată, evocând spectrul unui „Minister al Adevărului”, desprins din romanul distopic al lui George Orwell. Organizațiile pentru libertăți civile denunță o supraveghere excesivă a discursului online și avertizează că opiniile legale, dar incomode, riscă să fie reduse la tăcere sub pretextul siguranței.Criticile vin atât din partea opoziției conservatoare, cât și a societății civile, care evocă precedentul restricțiilor din perioada pandemiei de Covid-19, scrie The Telegraph
Îngrijorări privind libertatea de exprimare, în contextul în care Ministerul de Interne formează o echipă pentru a semnala semnele de potențiale tulburări
O echipă de elită formată din ofițeri de poliție va monitoriza rețelele sociale pentru a detecta sentimente anti-imigrație, pe fondul temerilor legate de posibile revolte în timpul verii.
Detectivi proveniți din forțe de poliție din întreaga țară vor fi cooptați într-o nouă unitate de investigații, menită să identifice din timp semnele unor posibile tulburări civile.
Divizia, organizată de Ministerul de Interne, își propune să „maximizeze colectarea de informații din social media” după ce forțele de ordine au fost criticate pentru reacția lor la revoltele de anul trecut.
Măsura vine în contextul unor îngrijorări tot mai mari că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o nouă vară de tulburări, pe măsură ce protestele din fața hotelurilor pentru solicitanții de azil se răspândesc.
Sâmbătă, mulțimi s-au adunat în orașe precum Norwich, Leeds și Bournemouth pentru a cere măsuri, iar pentru duminică sunt planificate noi proteste.
Angela Rayner a avertizat săptămâna trecută în ședința de guvern că Executivul trebuie să răspundă „îngrijorărilor reale pe care oamenii le au” în legătură cu imigrația.
Însă criticii au calificat sâmbătă seara planurile privind rețelele sociale drept „îngrijorătoare” și și-au exprimat temerea că acestea ar putea duce la restrângerea libertății de exprimare.
Chris Philp, ministrul de Interne din cabinetul alternativ conservator, a declarat:
„Keir în două viteze nu poate face ordine pe străzi, așa că încearcă să facă ordine în opinii. Vor să creeze o echipă centrală care să monitorizeze ce postezi, ce distribui, ce gândești – pentru că, în adâncul lor, știu că publicul nu crede în ce vând ei.
Laburiștii nu mai pretind că repară Marea Britanie, ci încearcă doar să o reducă la tăcere. Avem un prim-ministru care e fericit să transforme Marea Britanie într-un stat de supraveghere, dar nu vrea să expulzeze infractori străini, nu vrea să patruleze pe străzi și nu vrea să finanțeze poliția de primă linie.
Laburiștii se tem de public, nu au încredere în public și nici nu-l cunosc.”
La rândul său, Nigel Farage, liderul partidului Reform UK, a declarat:
„Acesta este începutul controlului statului asupra libertății de exprimare. Este sinistru, periculos și trebuie combătut. Reform UK exact asta va face.”
Într-un alt semn de nemulțumire față de abordarea Guvernului privind rețelele sociale, militanți au afirmat sâmbătă că postările legate de protestele anti-imigrație din ultima săptămână au fost cenzurate din cauza noilor legi privind siguranța online.
Noua unitate, denumită Echipa Națională de Investigații privind Informațiile de pe Internet („National Internet Intelligence Investigations Team”), va funcționa în cadrul Centrului Național de Coordonare a Poliției (NPoCC) din Westminster.
Aceasta vine după critici aduse autorităților pentru o abordare considerată de unii prea represivă în privința rețelelor sociale – inclusiv decizia unui judecător de a condamna-o la 31 de luni de închisoare pe Lucy Connolly, o mamă căsătorită cu un consilier conservator, pentru o postare inflamatorie în urma atacurilor de la Southport.
NPoCC este responsabil pentru coordonarea planificării între forțele de poliție din toată țara în cazul „protestelor cu semnificație națională” și al tulburărilor civile.
De asemenea, a condus Operațiunea Talla – răspunsul național al poliției în timpul pandemiei de Covid, inclusiv aplicarea regulilor de carantină.
Planurile pentru noua unitate de investigații au fost prezentate într-o scrisoare adresată parlamentarilor de către Diana Johnson, ministrul pentru poliție, publicată chiar înainte de vacanța parlamentară.
Unitate pentru „valorificarea informațiilor din mediul online”
„Analizăm cu atenție recomandările formulate de comisia pentru afaceri interne din Camera Comunelor și de Inspectoratul Regal pentru Poliție și Serviciile de Pompieri și Salvare, inclusiv în ceea ce privește construirea unei Echipe Naționale de Investigații privind Informațiile de pe Internet în cadrul Centrului Național de Coordonare a Poliției (NPoCC).
Această echipă va furniza o capacitate națională de monitorizare a informațiilor din social media și va oferi consultanță în utilizarea acestora pentru luarea deciziilor operaționale la nivel local.
Va fi o funcție dedicată la nivel național pentru valorificarea informațiilor din internet în vederea gestionării riscurilor și amenințărilor la siguranța publică.
Finanțarea pentru această capacitate după anul financiar 2025-2026 va trebui evaluată în funcție de prioritățile bugetare viitoare, dar sunt încrezătoare că, ca prim pas, această echipă centrală va contribui la dezvoltarea capacităților forțelor de poliție pentru a valorifica la maximum informațiile din rețelele sociale.”, a scris ministrul
Ministrul a răspuns unei anchete lansate de comisia parlamentară cu privire la modul în care poliția a gestionat revoltele din vara trecută.
Raportul comisiei a recomandat înființarea unui nou sistem de aplicare a legii, cu o „capacitate extinsă de monitorizare și reacție la nivel național în ceea ce privește rețelele sociale”.
Această concluzie reflectă o anchetă anterioară pe aceeași temă desfășurată de HMICFRS (Inspectoratul Majestății Sale pentru Poliție și Servicii de Pompieri și Salvare).
Organismul de supraveghere a concluzionat că activitatea poliției „nu a ținut pasul cu ritmul accelerat al dezvoltării comunicării online” și că a fost prea „pasivă” în fața dezinformării de pe internet.
Raportul a subliniat: „Tulburările din 2024 arată că poliția trebuie să acționeze acum și să fie mai receptivă la aceste riscuri. Trebuie să recunoască faptul că informațiile din mediul online pot conține date esențiale.”
Militanții pentru libertatea de exprimare și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu aceste planuri, care vin în contextul unor controverse largi privind monitorizarea rețelelor sociale de către autorități.
Poliția din Essex a fost criticată anul trecut după ce a trimis ofițeri la domiciliul jurnalistei de la The Telegraph, Allison Pearson, în legătură cu o postare făcută de aceasta pe platforma X.
The Telegraph a mai dezvăluit că, în timpul pandemiei, miniștrii au creat o unitate secretă de combatere a dezinformării privind Covid, acuzată că a suprimat libertatea de exprimare.
O echipă interdepartamentală (cross-Whitehall) fusese deja creată în 2019 pentru a combate „dezinformarea” în legătură cu alegerile europene. Aceasta a fost reactivată de mai multe ori în ultimii patru ani – inclusiv în 2020, în timpul pandemiei.
Mandatul echipei a fost extins pe perioada pandemiei pentru a include reacția la „dezinformarea dăunătoare” referitoare la Covid-19, pe lângă sarcina sa obișnuită de analizare a conținutului fals.
Forumul pentru Politici de Combatere a Dezinformării
Un grup format din companii de social media, organizații de fact-checking și cadre universitare, constituit înaintea lansării campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, cu scopul de a combate dezinformarea și informațiile înșelătoare.
Printre membrii forumului s-au numărat Facebook, Google, inițiativa BBC Trusted News, YouTube, Twitter, Ofcom, Global Disinformation Index, Center for Countering Digital Hate, precum și mai mulți profesori universitari.
Unitatea de Răspuns Rapid
O echipă care a funcționat în cadrul Cancelariei Guvernului și care monitoriza știrile și conținutul online considerate a conține dezinformări. Acestea erau apoi raportate Unității de Combatere a Dezinformării. Unitatea a fost desființată în iulie 2022.
În timpul fazei-pilot din 2018, serviciul a identificat „narațiuni false” în legătură cu atacurile chimice din Siria. Unitatea s-a asigurat că utilizatorii care căutau informații despre atacurile aeriene primeau conținut verificat.
Rebecca Vincent, director interimar al organizației Big Brother Watch, și-a exprimat temerile că noua echipă de investigații ar putea ajunge să controleze opinii legale exprimate online.
„Planul Ministerului de Interne de a crea o nouă unitate de poliție pentru monitorizarea rețelelor sociale este alarmant și amintește într-un mod neliniștitor de unitățile anti-dezinformare din perioada Covid, care au stârnit o revoltă publică pe scară largă.
Nu este clar cum va utiliza poliția informațiile colectate sau dacă va încerca să intervină asupra conținutului online, așa cum au făcut aceste unități orwelliene în trecut – dar mesajul nostru este clar: era Ministerului Adevărului s-a încheiat.
Resursele ar trebui direcționate către o activitate reală de patrulare și protecție a cetățenilor, nu spre supravegherea discursului online.”, a declarat ea
Aceste dezvăluiri vin în contextul vizitei de cinci zile în Marea Britanie a președintelui Donald Trump, a cărui administrație a criticat în mod repetat abordarea laburistă privind libertatea de exprimare.
Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a declarat că reglementările tot mai stricte ale Europei privind platformele de socializare echivalează cu o cenzură „orwelliană”.
Peter Kyle, ministrul Cercetării și Inovării, a afirmat că Guvernul ar putea închide platforme online precum X (deținută de Elon Musk), dacă acestea nu respectă noile legi privind siguranța online.
Modificările intrate în vigoare vinerea trecută impun companiilor care găzduiesc conținut destinat adulților să introducă metode de verificare a vârstei „foarte eficiente”, precum scanarea unui act de identitate cu fotografie, pentru a preveni accesul minorilor sub 18 ani.
De asemenea, companiilor din sectorul tehnologic li s-a cerut să se asigure că limitele minime de vârstă (13 ani) sunt respectate cu strictețe sau, în caz contrar, să își restructureze radical site-urile pentru a face conținutul sigur pentru copii.
Totuși, la doar câteva ore după intrarea în vigoare a prevederilor din Legea privind Siguranța Online, au apărut semnalări potrivit cărora imagini cu proteste împotriva hotelurilor pentru solicitanții de azil nu mai erau vizibile pentru unii utilizatori din Marea Britanie.
„Dacă aveți un cont standard de X în Regatul Unit – ceea ce este valabil, probabil, pentru majoritatea utilizatorilor britanici – se pare că nu puteți vizualiza nicio înregistrare video de la proteste care conține violență.” a declarat Uniunea pentru Libertatea de Exprimare (Free Speech Union), un grup de presiune condus de lordul conservator Young.
Uniunea a adăugat că are cunoștință de cel puțin o postare care a fost cenzurată, în care era filmată o arestare.
Programul de monitorizare a rețelelor sociale face parte dintr-o inițiativă mai amplă a lui Sir Keir Starmer de combatere a criminalității, menită să restabilească încrederea publicului în poliție.
În acest sens, poliția din Devon și Cornwall a început să integreze juriști specializați în comportament antisocial, care vor contribui la accelerarea urmăririlor penale.
Poliția din Humberside utilizează, de asemenea, hărți în timp real pentru a permite patrulelor să intervină rapid în „zonele problematice emergente”.
„Această nouă echipă va ajuta forțele de poliție să urmărească informațiile în timp real și să protejeze comunitățile de incidente și situații de urgență înainte ca acestea să escaladeze.
Ca parte a Planului pentru Schimbare al Guvernului, ne concentrăm pe restabilirea prezenței vizibile a poliției de cartier, axată pe prioritățile publicului: înjumătățirea numărului de atacuri cu cuțitul și a violenței împotriva femeilor, combaterea furturilor și a comportamentului antisocial, astfel încât oamenii să se simtă în siguranță pe străzile lor.” a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne
It's official. The UK is now officially a police state. It has become precisely what Orwell warned about. Criticize mass migration and you can expect the police to come to your home. And judges will give longer sentences for wrong think than many violent crimes. pic.twitter.com/GEMs7CvwST
— Michael Shellenberger (@shellenberger) July 26, 2025