Marea Britanie crește ajutorul pentru Ucraina

23 Apr 2024
Marea Britanie crește ajutorul pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak călătorește marți în Polonia, unde va anunța ajutor suplimentar și furnizarea de noi muniții Ucrainei, a anunțat Downing Street, scrie Le Monde

Rishi Sunak se va întâlni cu omologul său polonez Donald Tusk, precum și cu șeful NATO Jens Stoltenberg, pentru discuții despre Ucraina și, mai larg, securitatea europeană. Această vizită are loc într-un moment în care Kiev le imploră aliaților să-și sporească ajutorul militar, în special prin furnizarea de muniție, esențială pentru respingerea atacurilor rusești.

„Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și pentru întreaga Europă ”, a spus Rishi Sunak într-un comunicat. Dacă Putin va câștiga „acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză ”, a avertizat premierul britanic.

Rishi Sunak va anunța din Polonia „o creștere masivă” a sprijinului britanic pentru Ucraina, inclusiv ajutor militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de lire sterline (579,5 milioane de euro) și „cea mai mare livrare de „echipament vital” a noastră .

Această nouă contribuție a Marii Britanii, deja una dintre principalele țări în acordarea de asistență Kievului, aduce sprijinul militar al Regatului Unit la trei miliarde de lire sterline pentru anul 2024-2025, potrivit Downing Street.

Acest ajutor va fi folosit „pentru a furniza rapid muniții” de care Ucraina are nevoie „urgent”, precum și drone, care vor fi achiziționate din Regatul Unit, și suport tehnic.

Echipamentul trimis Ucrainei de Ministerul Apărării ar trebui să ajute „la respingerea invaziei rusești pe uscat, pe mare și în aer” . Acestea includ 60 de nave, peste 1.600 de rachete, în special pentru apărarea antiaeriană, precum și Storm Shadows. La acestea se adaugă aproape patru milioane de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic.

Ucraina „se confruntă cu o amenințare existențială”, deoarece „Rusia își continuă invazia barbară, punând în pericol securitatea și stabilitatea întregii Europe ”, a scris Downing Street.

Alte stiri din Externe

Ultima oră