Manifestaţii la Chişinău: Mii de Oameni Protestează Împotriva "Dictaturii Criminale" şi Cer Alegeri Anticipate

16 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Manifestaţii la Chişinău: Mii de Oameni Protestează Împotriva

Platforma Demnitate şi Adevăr, dar şi Partidul Socialiştilor, aflat în opoziţie parlamentară, alături de formaţiunea Partidul Nostru a primarului de la Bălţi, Renato Usatîi, scandează împotriva alegerii lui Pavel Filip în funcţia de prim-ministru şi pentru declanşarea alegerilor anticipate, relatează Radio Chişinău.

Platforma DA şi-a adunat susţinătorii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde protestează încă din luna septembrie a anului trecut. Liderii acesteia s-au declarat de la tribună împotriva alegerii lui Pavel Filip în funcţia de premier şi pentru organizarea alegerilor anticipate.

Aceştia spun că actuala guvernare nu mai reprezintă voinţa poporului şi au condamnat retragerea lui Ion Păduraru din funcţia de premier desemnat şi numirea de către preşedintele Nicolae Timofti a candidatului Partidului Democrat, pe care le-au calificat drept gesturi de trădare.

"Ne-am adunat în nici 12 ore, iată de ce cei care se joacă de-a politica trebuie să fie atenți, să știe că noi suntem arma împotriva huntei oligarhice. Ne vom lua țara înapoi. Noi, aici vom hotărî viitorul nostru, nu clica crimină care vrea să ne țină sclavi și robi", a declarat Inga Grigoriu, membru al Platformei Demnitate și Adevăr.

Susţinătorii Partidului Socialiştilor şi ai formaţiunii Partidul Nostru urmează să se întrunească în faţa Parlamentului, după ce au mărşăluit prin oraş, cu aceeaşi revendicare, de a organizare a alegerilor anticipate.

Reamintim că ieri, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul privind desemnarea noului candidat al majorității parlamentare declarate, Pavel Filip, la funcția de premier. Anterior desemnării lui Filip drept nou candidat la funcția de premier, candidatul desemnat joi seara de președintele Timofti, Ion Păduraru, a anunțat că și-a retras candidatura.

Pavel Filip este noua candidatură propusă de majoritatea parlamentară declarată, după ce prima candidatură, cea a omului de afaceri Vlad Plahotniuc, a fost respinsă de Nicolae Timofti, în urma afirmațiilor mai multor deputați semnatari ai declarației de sprijin pentru un candidat la premier că își retrag semnăturile dacă PDM va insista să propună candidatura lui Plahotniuc.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului și componenței guvernului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră