Mandatul lui Andrei Năstase NU a fost validat pentru Primăria din Chişinău

19 Iun 2018
Mandatul lui Andrei Năstase NU a fost validat pentru Primăria din Chişinău

Judecătoria Chișinău nu a validat mandatul lui Andrei Năstase. Candidatul partidului proeuropean "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA), Năstase trebuia să fie noul primar al Chişinăului, el devansându-l în turul al doilea al alegerilor locale antificipate pe candidatul socialiştilor, Ion Cerban.

Judecătoria Chișinău nu a confirmat legalitatea alegerilor locale anticipate din Chișinău, din 3 iunie, relatează unimedia.md.

Potrivit fostului membru CEC Ștefan Urîtu, în cazul în care alegerile locale nu sunt validate, atunci alegeri anticipate nu se mai fi organizează în acest an. Primăria urmează să fie conducă de primarul interimar, Ruslan Codreanu, până la alegerile locale planificate din anul 2019.

Și marţi, în timpul ședinței de validare a mandatului lui Năstase, a fost organizat un protest în fața Judecătoriei Chișinău, în care mai multe persoane au cerut să nu mai fie amânată numirea în funcție a primarului ales.

Amintim că în turul doi al alegerilor locale anticipate din Chișinău, Andrei Năstase a acumulat cu 12.644 voturi mai mult decât Ion Ceban.

După alegeri, Partidul Socialiștilor a înaintat la Consiliul Electoral de Circumscripție două sesizări prin îl acuza pe liderul Platformei DA că ar fi făcut agitație electorală în ziua turului doi, prin faptul că a îndemnat oamenii să iasă la alegeri.

Respectiv, CECC a trimis sesizările Judecătoria Chișinău, care respins recursurile. Ulterior, PSRM a înaintat un demers la Curtea de Apel pentru a anula decizia Judecătoriei Chișinău. Curtea de Apel a admis recursul PSRM.

Vineri, Judecătoria Chișinău a amânat ședința de validare a alegerilor pentru luni, întrucât CSJ încă nu examinase demersurile sus menționate. La ultima ședință a Judecătoriei Chișinău, președintele CECC, Vitalie Miron, a cerut recuzarea judecătorului pentru că ar fi fost imparțial. 

Andrei Năstase spune că va organiza proteste de amploare, împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău.

"Cunoaștem cu cine avem de a face. Pentru ei nu contează votul cetățenilor. Mi-a dorit ca ședința să fie deschisă. Nu i s-a permis presei să fie prezentă. Nu știu de ce. S-a tărăgănat până în noapte, probabil pentru că s-au temut că vor fi provocări", a declarat Andrei Năstase, care se afla la Judecătoria Chișinău.

Năstase și-a îndemnat susținătorii la calm și să nu se lase provocați.

Andrei Năstase și-a întitulat programul său pentru 5 ani „Chișinău – capitala în care să vrei să trăiești”, similar cu un slogan mai vechi al formațiunii pe care o conduce. Andrei Năstase a avut un discurs cu puternice accente proeuropene și prointegritate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră