O controversată bursă pentru mame purtătoare provoacă iritare în Belgia

02 Mai 2015
O controversată bursă pentru mame purtătoare provoacă iritare în Belgia
20 de clinici private şi servicii de intervenţie americane, care facilitează gestaţia pentru o altă persoană de manieră comercială s-au instalt în acest weekend la Bruxelles. Ele se adresează comunităţii „holebi” (homosexuali, lesbiene, bisexuali) din Europa, care îşi doreşte copii. Anunţul a fost postat de mai multe publicaţii europene, scrie Le Soir. Experţii belgieni apreciază iniţiativa drept suspectă, iar asociaţiile holebi din Belgia nu iau parte la această bursă din cauza disensiunilor interne. Circa 140 de cupluri de homosexuali s-au înscris, totuşi, pentru a participa la această bursă.

Potrivit cotidianului De Standaard, un bebeluş ar putea costa până la 100.000 de dolari (90.000 de euro).  Banii nu revin în totalitate mamei purtătoare, ci serviciilor de intervenţie, care promit să se ocupe de tot, pentru această sumă.

„Este pentru prima oară când venim în Belgia”, declară Ron Poole-Dazan, coordonator al organizaţiei „Men Having Babies”. Câteva organizaţii olandeze participă la această iniţiativă, dar niciuna din Belgia.

Această bursă a mamelor purtătoare este dezgustătoare, în opinia unei deputate belgiene.

„Din punctul nostru de vedere, gestaţia pentru o terţă persoană în scopuri comerciale este egală cu traficul de fiinţe umane, de copii. Suntem convinşi că şi cea care nu se face în scopuri comerciale trebuie reglementată cât de repede posibil, pentru a se respinge astfel orice practici comerciale”, explică deputata flamandă. Ea a explicat că există deja un proiect de lege în Cameră care prevede să fie încheiat un act notarial pentru naştere, graţie căruia viitorii părinţi să devină părinţii legali în momentul naşterii copilului, menţionând, evident, mama purtătoare, din motive medicale.

Aceste acorduri trebuie să fie rezolvate într-un cadru medical şi psihologic al unui centru de fertilizare şi sub coordonarea acestui centru. Actul notarial trebuie să descrie de manieră detaliată drepturile şi obligaţiile celor două părţi semnatare ale acordului. (M.C)





 

Alte stiri din Externe

Ultima oră