MAI va stabili cati refugiati poate primi Romania. Ei vor fi adusi din Italia si Grecia

26 Iun 2015
MAI va stabili cati refugiati poate primi Romania. Ei vor fi adusi din Italia si Grecia
Presedintele Iohannis a declarat azi la Bruxelles ca MAI va stabili cati imigranti poate primi Romania in cadrul actiunii de relocare a 40.000 de refugiati aflati in Italia si Grecia.


"Președinția Consiliului UE va solicita propuneri statelor membre. Fiecare va propune prin entitatea care se ocupă — la noi, prin MAI — câți migranți poate să primească. Se verifică dacă adunând aceste propuneri se acoperă necesarul de 20.000 și 40.000.", a declarat Iohannis.

Totusi, exista si varianta ca propunerile statelor europene sa nu acopere numarul de refugiati existent in cele doua tari motiv care vor fi reluate discutiile si fiecare tara va trebui sa-si mareasca cota.
Se constata o reticenta a statelor membre de a prelua refugiati in conditiile in care numarul acestora este in vizibila crestere. Programul initiat de UE va dura doi ani dar din el nu fac parte Bulgaria si Ungaria pe motiv ca deja au primit un numar prea mare de imigranti.

Bulgaria ,de pilda nu are logistica necesara si exista riscul unui haos generalizat la iar Ungaria deja anuntase ca nu va mai prelua niciun refugiat si va construi un gard de protectie la granita cu Serbia. Pentru a evita alte dispute, Donald Tusk, presedintele CE a decis scoaterea acestor tari de pe lista .  

Alte stiri din Externe

Ultima oră