MAE rus: Amplasarea echipamentelor militare americane în România subminează Actul Fondator Rusia-NATO

16 Iun 2015
MAE rus: Amplasarea echipamentelor militare americane în România subminează Actul Fondator Rusia-NATO
Washingtontul plănuiește să desfășoare echipament militar în Bulgaria, Letonia, Lituania, România și Estonia și, posibil, și în Ungaria. Această amplasare a echipamentelor militare pe "flancul de est" al NATO subminează prevederile Actului Fondator Federația Rusă-NATO din 1997, a declarat luni seară Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agenția de presă RIA Novosti.

"Apariția unor astfel de informații confirmă faptul că Statele Unite, în colaborare cu aliații săi, s-au angajat serios să submineze dispozițiile-cheie ale Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, potrivit cărora alianța a promis să nu desfășoare forțe combatante substanțiale pe teritoriul țărilor menționate în mod continuu", afirmă Departamentul de Informații și Presă din MAE rus într-un comunicat publicat luni.

Oficialii de la Moscova își exprimă de asemenea speranța că situația actuală din Europa "nu va aluneca spre o nouă confruntare militară, cu consecințe periculoase".

Presa internațională a scris despre intențiile Statelor Unite de a instala armament greu și staționa 5.000 de militari în câteva state est-europene: cele trei țări baltice — Estonia, Letonia și Lituania—, în Polonia, România și Bulgaria, în efortul de disuasiune a unei agresiuni a Rusiei în Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră