Criza politică nu s-a rezolvat. Macedonia va organiza alegeri anticipate

02 Iun 2015
Criza politică nu s-a rezolvat. Macedonia va organiza alegeri anticipate
Macedonia va organiza alegeri legislative anticipate înainte de sfârșitul lunii aprilie 2016 pentru a pune capăt crizei politice care zguduie de luni de zile fosta republică iugoslavă, a anunțat marți comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, citat de levif.be. „S-a convenit organizarea de alegeri anticipate înainte de sfârșitul lunii aprilie a anului viitor”, a declarat presei înaltul oficial european, după ce s-a întâlnit în cursul zilei la Skopje cu liderii puterii și ai opoziției.

O nouă reuniune între principalii responsabili politici este prevăzută pentru săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a finaliza detaliile acestui acord, a precizat Johannes Hahn.

Macedonia, țară de 2,1 milioane de locuitori, în majoritate slavi, care numără de o puternică minoritate albaneză (un sfert din populație), este zdruncinată de la precedentele alegeri legislative, în aprilie 2014, de o gravă criză politică.

Opoziția de stânga refuză să participe la lucrările parlamentului și acuză puterea conservatoare de corupție în timp ce Guvernul lansează acuzații de spionaj la dresa detractorilor săi.

Opoziția îl acuză de asemenea pe primul ministru, Nikola Gruevski, de derivă autoritară și de punerea sub ascultare a 20.000 de persoane, printre care politicieni, jurnaliști și lideri religioși.

Nikola Gruevski, lider al partidului la putere (VMRO-DPNE), aliatul său la guvernare Ali Ahmeti, șef al principalului partid al albanezilor din Macedonia (DUI), șeful principalului partid de opoziție macedonean (SDSM), Zoran Zaev, și Menduh Thaci, șef al principalului partid de opoziție albanez (DPA), s-au întâlnit marți cu comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere. (M.C)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră